Decizie irevocabilă a CSJ în favoarea companiei „Microinvest”

07052015

Justiția a triumfat în cazul „Microinvest”, una dintre cele mai mari companii de microfinanțare din Republica Moldova. Pe data de 29 aprilie Curtea Supremă de Justiție a dat câștig de cauză „Microinvest” în dosarul cu privire la executarea silită a contractelor de investiție încheiate între companie și asociații săi.

Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ lărgit al CSJ a considerat ilegale hotărârile instanţelor ierarhic inferioare, deoarece au fost adoptate cu interpretarea şi aplicarea eronată a normelor de drept material şi procedural. Decizia CSJ este definitivă și irevocabilă.

Asociații „Microinvest” – „BFSE HOLDING BV” (Olanda), printre ai cărui principali investitori se numără agențiile de dezvoltare ale guvernelor Elveției și Germaniei, „OIKOCREDIT” Ecumenical Development Cooperative Society U.A. (Olanda), SOROS ECONOMIC DEVELOPMENT FUND (SUA) și S.A. SIDI SOLIDARITE INTERNATIONALE POUR LE DEVELOPPEMENT ET L’INVESTISSEMENT (Franța) – consideră că instanța supremă a judecat cazul corect, în concordanță cu legislația internațională în vigoare, respectând clauza arbitrală.

Clive Moody, reprezentantul asociatului majoritar al „Microinvest”:
„Decizia pronunțată de CSJ este un semnal pentru noi, investitorii, că instanțele de judecată din RM respectă contractele pe care le încheiem, competența de a soluționa litigiile din aceste contracte și legea pe care o alegem să guverneze executarea acestora. Investitorii străini se bazează pe contracte comerciale guvernate de legislația internațională, ceea ce le asigură claritate şi previzibilitate – aspecte-cheie în atragerea investițiilor străine în Moldova. Prin urmare, cazul nostru va servi drept un precedent important și va avea impact asupra atractivităţii Moldovei pentru investitorii străini. Această decizie ne motivează și pe noi, asociații „Microinvest”, să continuăm investițiile în Republica Moldova, pentru a dezvolta compania, finanțând tot mai multe afaceri și creând noi locuri de muncă.”

Reamintim că în cadrul acestui proces, prin adoptarea deciziei din 18 decembrie 2014, judecătorii de la Curtea de Apel Chișinău și-au atribuit competența de a judeca un litigiu investițional, ignorând clauza arbitrală și legislația engleză, aleasă de toate părțile ca lege aplicabilă a contractelor respective. Prin adoptarea deciziei respective, în contextul în care 81.58% din capitalul social al companiei „Microinvest” este format din investiții străine, a fost grav încălcată clauza de arbitraj internațional și convențiile internaționale la care Republica Moldova este parte. Iar Republica Moldova, care este un subiect cu drepturi internaționale, trebuie să respecte dreptul la proprietate al investitorilor străini și să asigure protejarea investițiilor străine în această țară.

Despre „Microinvest”
„Microinvest” este o companie de microfinanțare, care activează pe piața financiar-bancară a Republicii Moldova din aprilie 2003. Misiunea companiei este de a presta soluții financiare competitive micului business autohton și persoanelor fizice, pentru a dezvolta antreprenoriatul în Republica Moldova și a contribui la creșterea potențialului socio-economic al țării și la ridicarea nivelului de trai al cetățenilor. În prezent „Microinvest” are o rețea de 14 filiale, care acoperă majoritatea raioanelor Republicii Moldova, pentru care lucrează 117 angajați.
Pe durata activității sale „Microinvest” a finanțat 32.729 afaceri și persoane fizice, acordând împrumuturi în valoare de 1,58 miliarde de lei și a contribuit la crearea a peste 3000 de locuri de muncă. La 31 decembrie 2014 „Microinvest” a avut 8100 de împrumuturi active și un portofoliu de 235,7 milioane de lei.
Mai multe informații despre compania „Microinvest” puteți afla pe site-ul:

www.microinvest.md

Abonează-te la newsletter pentru a fi la curent

Dacă dorești mai multe detalii, poți consulta politica de confidențialitate aici ori ne poți scrie la sesizari@microinvest.md.

Folosim cookie-uri.
Aflați mai multe