Cu siguranță ai auzit des fraza: „cea mai mică rată procentuală”. Sună bine, dar nu întotdeauna cea mai mică rată a dobânzii ne garantează și cel mai mic preț al creditului. Primul lucru pe care trebuie să-l știi înainte de a lua un credit, este că acesta nu implică doar rata dobânzii, ci și alte comisioane suplimentare, precum: comisionul de administrare, comisionul de acordare, comisionul de analiză a cererii etc. Toate adunate la un loc vor majora costul final al împrumutului.

Pentru a lua o decizie responsabilă, este important să cunoști metoda de calcul a costului creditului, perioada de rambursare și toate comisioanele și plățile suplimentare. Toate acestea constituie DAE (dobânda anuală efectivă). Aceste informații nu trebuie să lipsească din documentele contractuale, iar expertul în creditare este obligat să le comunice și explice, dacă este cazul, înaintea semnării contractului. De asemenea, îți recomandăm să ceri grafice cu termeni similari de la mai mulți creditori, ca să poți compara suma totală pentru serviciile creditare primite.

Ia în calcul toate comisioanele aferente creditului, ca să știi cât vei plăti

Hai să vorbim mai detaliat despre dobândă și comisioane. Luarea unui credit presupune achitarea unei dobânzi, care poate fi flotantă sau fixă, și a comisioanelor. Specialiştii recomandă creditele cu dobândă fixă, care va rămâne neschimbată pe toată durata de creditare. Pe lângă dobândă, există și comisioane conexe: de analiză a cererii, de rambursare anticipată, de întârziere la plată etc. E bine să le cunoști pe toate, dar și ce plăți suplimentare presupun.

La Microinvest, în cazul creditelor pentru persoane fizice, ai doar comision de administrare. În calitate de creditor responsabil, mereu explicăm toate costurile aferente creditului, înainte de a propune semnarea contractului de credit. De asemenea, oferim posibilitatea clienților noștri să își calculeze singuri costul creditului, accesând calculatorul de credit de pe site-ul nostru.

Pentru a evita toate problemele generate de rate mult prea mari și de o eventuală incapacitate de plată, îți recomandăm să ții cont de următoarele sfaturi de la Microinvest, în colaborare cu MFC:

  1. Analizează mai multe oferte, pentru a face o alegere corectă. Compară costurile asociate, de la dobândă, până la comisioane, condiții, procedura și perioada de creditare. De asemenea, ține cont și de alți factori importanți precum: reputația organizației, rapiditatea și flexibilitatea în acordarea creditelor, recenziile clienților.
  2. Cere să ți se comunice atât rata efectivă, cât și cea nominală, ca să poți compara obiectiv condițiile de creditare oferite la diferite companii. Cu cât vei fi mai informat despre toate plățile conexe, cu atât vei sta mai liniștit, că ai făcut o alegere corectă.
  3. Atrage atenția la termenul creditului. Creditele pentru o perioadă mai scurtă, au o rată a dobânzii mai mică și invers. De asemenea, informează-te și despre posibilitatea de a achita total creditul, înainte de termen.
  4. Evită ofertele speciale și condițiile de creditare neclare.
  5. Nu alege cel mai ieftin credit. REȚINE: cea mai mică rată nominală, nu presupune și cel mai mic cost pentru credit.

CONCLUZIE: nu ezita să te documentezi despre toate condițiile creditului, să compari mai multe oferte și să analizezi dobânda, comisioanele și plățile suplimentare, ca să cunoști care va fi costul total al împrumutului, cât vei achita lunar, dar și pentru ce achiți mai mult sau mai puțin.

Microinvest, în calitate de creditor responsabil, în colaborare cu MFC, e gata să te ajute cu toate informațiile necesare, pentru ca să iei o decizie cât mai corectă și să împumuți înțelept. Transformă-ți creditul într-un avantaj.

Dacă dorești mai multe detalii, poți consulta politica de confidențialitate aici ori ne poți scrie la sesizari@microinvest.md.

Folosim cookie-uri.
Aflați mai multe