Nu vine dintr-o familie de crescători de ovine, dar a îndrăgit această ocupație încă din copilărie. Fiind copil, vara obișnuia să-și petreacă zilele în câmp, păscând cârlanii satului. Ocupație, pe care în 2014, a decis să o transforme într-o afacere proprie, cumpărând 400 de oi. A avut de trecut peste multe provocări și chiar a mers la muncă peste hotare, ca în cele din urmă să revină acasă și să ia de la zero afacerea de suflet, la care visa de mult, cu suportul financiar oferit de Microinvest.
Astăzi, Vasile Munteanu, fondatorul afacerii Agroferma, a reușit să aducă în Moldova și să dezvolte 3 rase de oi productive, să-și creeze propria linie de producere de lapte, brânză de oi și caș și să demonstreze că se poate să ai succes în afaceri și acasă, alături de cei dragi. Care sunt provocările fermierilor din Moldova, dar și ce îi motivează pe tinerii de la noi să-și lanseze afaceri în domeniul agricol, află din acest interviu.
Vasile, istoria ta începe după un scenariu plin de motivație: ai emigrat în Germania după o încercare de afacere, care nu a mers după plan, dar totuși ai decis să revii în Moldova și să te dedici ocupației tale de suflet – creșterea animalelor. Povestește-ne cum a început totul?
Eu din copilărie am o dragoste specială pentru oi și câini ciobănești. Până și familia mea uneori se întreabă când și de unde a apărut această pasiune. Am crescut la țară, am avut și noi animale prin gospodărie, dar nimeni din familie sau rude nu a ținut stână de oi, eu sunt primul. Ideea de a crea o afacere în acest domeniu a apărut chiar după absolvire. Am pornit afacerea cu multă motivație, dar puțină informație. Prima rasă de oi cu care am început nu era productivă. Oile produceau o cantitate mică de lapte și investițiile făcute practic nu ne-au adus profit. După o perioadă în care am lucrat în Germania, cu noi cunoștințe și bani proprii am lansat Agroferma. Astăzi avem 3 rase de oi: rasa germană Friza, rasa spaniolă Assaf (cea mai numeroasă și productivă) și rasa franceză Lacaună. Le creștem în condiții bune, cu furaje speciale, am lucrat mult până am ajuns la formula perfectă, și ele la rândul lor ne oferă lapte de calitate. De asemenea, vindem și carne de miel.
Care sunt sursele tale de documentare despre zootehnie și creșterea ovinelor și cât de dezvoltată este această ocupație în Moldova?
Practic toate cunoștințele le-am luat din cărți din diferite țări (România, Germania, Rusia, Franța), de pe internet și din propria experiență. Nu am studii în domeniul dat, am absolvit Colegiul Politehnic. În Moldova avem mulți zootehnicieni, dar ei totuși sunt specializați mai mult pe rasa noastră autohtonă, în timp ce rasele noi necesită cunoștințe și experiențe suplimentare pentru a fi îngrijite corect. La început am încercat să hrănesc oile după cum obișnuiesc majoritatea crescătorilor de ovine de la noi: cu porumb și pai de orz. M-am ales cu oi slabe, fără lână și lapte și am înțeles că așa nu merge. Furajul e unul din cele mai importante etape în creșterea ovinelor. Analizând valoarea energetică a fiecărui component am făcut rețeta noastră proprie de furaje. De asemenea, dăm oilor suplimente, cum este seleniul, mineral indispensabil pentru animalele producătoare de lapte și carne, pe care noi îl injectăm sau adăugăm în apă. Pentru că clima, solul, totul se schimbă, cunoștințele în acest domeniu la fel se schimbă mult și trebuie să le ținem pasul.
Ce produse marca Agroferma găsim pe piață și cât de solicitate sunt brânza și carnea de oi?
La Agroferma producem brânză și caș de oi după toate standardele calității, pe care le comercializăm la târgurile locale sau facem livrare în tot municipiul, în caserole de 5 și 10 kilograme. Clienții fideli sunt foarte mulțumiți de produsele noastre. De asemenea, avem în vânzare lapte de capră și carne de miel, practic tot anul, nu doar de sărbători. Calitatea produselor lactate depinde foarte mult de felul cum ai grijă de animale. La noi igiena, furajele și condițiile bune pentru oi sunt pe primul loc. Cel mai des mulgem oile manual, mai ales în perioada când au miei. Laptele muls manual e mult mai bun pentru producerea brânzeturilor. Avem și aparat special de muls, dar totuși atunci când laptele se mulge mecanizat nu are cantitatea necesară de enzime. Avem 3 lucrători la fermă și deja eu cu familia. Până ce ne descurcăm cu toate lucrările. Pe viitor poate vom angaja mai mulți oameni.
Cu ce probleme se confruntă crescătorii de animale din Moldova? Cât de importante sunt investițiile ca să te dezvolți?
Când ești agricultor practic mereu ești în câmp și nu ai timpul și cunoștințele necesare ca să te ocupi cu toate componentele unui business. Un fermier, mai ales la început de cale, trebuie să fie și contabil, și zootehnician, și economist și chiar veterinar în unele situații. Dacă să compar cu mediul antreprenorial din Europa, am o mică afacere în domeniul instalațiilor electrice în Germania, acolo totul este mult mai organizat și accesibil pentru toți. Ei pot accesa mai ușor credite, subvenții pentru procurarea utilajelor, nu au de îndeplinit atât de multe cerințe birocratice care îți îngreunează și mai mult provocările afacerii. Au și ei probleme, dar fiind uniți cel mai des în asociații, le parcurg mai ușor împreună. În Moldova mai avem de lucrat la asta, ne adaptăm și noi, dar mulți renunță la afacerile proprii, anume din aceste motive. Ce ține de creditare, eu mereu am avut o atitudine sceptică față de credite. Mă gândeam că e mai bine să faci totul cu banii proprii, să stai liniștit. Da, e bine așa, dar e mult mai greu și îndelungat. Când am revenit și am făcut calculele de câți bani am nevoie pentru un grajd nou și construirea zonei de producție, am înțeles că nu mă încadrez, dar nici timp nu am. Astfel am apelat pentru un credit la Microinvest. A mers totul foarte bine, l-am primit rapid, l-am achitat la timp, și mi-am realizat scopurile.
Planuri de afaceri pentru următorii ani. Planificați să vă extindeți sau să aduceți produse noi pe piață?
Vrem să dezvoltăm aceste rase de oi în continuare. S-au adaptat bine climei și noi deja știm cum să le îngrijim. De asemenea, vrem să începem să producem cașcavaluri, trec un curs pentru a primi certificarea necesară și să aducem un produs nou, ambalat – lapte de capră. Pentru producerea cașcavalurilor se folosește lapte de oi franceze Lacaună, noi deja le avem. Ne mai trebuie un pasteurizator performant, următoarea investiție importantă pe care planificăm să o facem, ca să nu mai încălzim laptele la gaz. Cu timpul, ne gândim să începem să producem materia primă pentru furaje, la moment noi cumpărăm totul. De asemenea, va fi nevoie să ne mărim sala de producție. Avem planuri frumoase de dezvoltare și pentru investiții vom apela tot la Microinvest. Ei au înțeles necesitățile afacerii noastre și ne-au oferit suportul de care am avut nevoie, operativ și simplu.
*Microinvest este unica organizație de creditare nebancară din Moldova, care aderă la principiile internaționale de protecție a clienților. Acestea presupun un proces de creditare responsabil și transparent, bazat pe abordare corectă, respectuoasă și echitabilă în deservirea clienților.