Orice șofer cu experiență știe că pentru a trece prin iarnă cu bine, ai nevoie de trei lucruri: anvelope bune, uleiuri de calitate și un acumulator „curajos”, care nu te va dezamăgi în momentele când temperatura a scăzut mult sub 0 grade. Mică, dar voinică, această piesă auto merită pe deplin să fie aleasă cât mai responsabil, pentru că anume de acumulator depinde capacitatea mașinii de a porni. Nimeni nu și-ar dori să se pomenească în situații neplăcute, mai ales în sezonul rece.

Acum, când iarna oficial și-a intrat în drepturi, dar cât temperaturile sunt blânde, încă nu e târziu să-ți alegi o baterie auto în care poți avea încredere. Pneuexpert, unul din partenerii Microinvest, deja și-a pregătit stocurile pentru sezonul rece și e gata să ne dezvăluie toate secretele achiziționării unui acumulator auto, care-și merită investiția pe deplin și cu care poți să te pornești fără frică, chiar și la drum lung.

După ce criterii alegem acumulatorul pentru mașină?

Chiar dacă pare a fi un element universal, nu orice baterie auto se potrivește pentru toate modelele de mașini. Acestea se deosesc prin dimensiuni, model, capacitate, categorie de preț și, desigur, producător. În plus, fiecare mașină, dar și șofer are solicitările sale când vine vorba de performanță și calitate. Iată de ce e important să iei o decizie responsabilă și să te documentezi din timp.

Cea mai frecventă întrebare legată de acumulatoare este: „Când ne dăm seama că avem nevoie de unul nou?” Răspunsul e simplu, când simți că mașina ta se pornește mai greu ca de obicei. În general, durata estimată de viață a unei baterii auto poate ajunge până la 5 ani, dacă ai optat pentru un model de calitate și ai ținut cont de toate condițiile de exploatare.

Ca să fii sigur că faci o alegere corectă, iată care sunt parametrii tehnici de care ar trebui să ții cont:

  1. Dimensiunile și compatibilitatea cu modelul mașinii. O regulă previzibilă, dar foarte importantă. Chiar dacă la prima vedere toate bateriile auto arată la fel, ele se deosebesc prin dimensiuni. În general, acestea pot fi împărțite în două categorii mari: cu dimensiuni europene și asiatice. Detalii despre modelul și dimensiunile potrivite pentru mașina ta găsești în documentele tehnice ale automobilului. Deci, înainte de a te porni la magazin, nu uita să tragi cu ochiul în manualul de utilizare sau să ceri sfatul unui consultant.
  2. Modul de instalare și localizarea terminalelor (polaritatea). Producătorii ne recomandă să apelăm la servicii de instalare specializată, dacă ne dorim ca acumulatorul să funcționeze fără probleme mulți ani la rând. Dacă totuși decizi să-l instalezi individual, este important să ții cont de toate etapele de instalare. De regulă, modelele europene se prind cu ajutorul unor plăci din partea inferioară, iar cele asiatice sunt fixate cu ajutorul unui cadru. Sfatul nostru este să vezi cum a fost montată bateria veche sau să consulți manualul de utilizare. Referitor la localizarea terminalelor, acestea pot avea polaritate directă sau inversă.
  3. Producătorul și modelul. Specialiștii spun că cea mai potrivită marcă de baterie este cea menționată de producătorul auto. Totuși, poți opta și pentru alt brand, după preferințele personale, important să se potrivească. Câteva dintre cele mai populare modele sunt: Varta, Bosch, Gigawatt, Safa, Duracell, Energizer etc. De asemenea, poți alege și dintre modelele: cu întreținere (care pot fi încărcate cu electrolit) sau cu încapsulare. Cel din urmă este mai eficient la capitolul siguranță și nu necesită condiții speciale de întreținere.
  4. Capacitatea și curentul de pornire. Capacitatea unui acumulator reprezintă perioada în care acesta poate funcționa la puterea maximă. Aceasta variază între 35Ah și 100Ah. Cu cât coeficientul este mai mare, cu atât mai mult bateria va funcționa fără încărcare. Apropo, acest detaliu este important mai ales în lunile reci. Și în acest caz, se recomandă să optăm pentru capacitatea menționată de producătorii mașinii. Pe lângă capacitatea maximă, mai avem și capacitatea de rezervă (RC), care ne arată cât timp acumulatorul poate utiliza tensiunea minimă, în caz de pană sau oprire. Aici coeficientul standard este de 1,5 – 2h. Și desigur – curentul de pornire. De acest parametru depinde direct cât de ușor și rapid va porni mașina. Cu cât curentul este mai mare, cu atât mașina va fi mai „ageră” la pornire.
  5. Data producției și garanția. De ce e important să cunoaștem data producerii? Pentru că durata de viață a bateriei începe când aceasta a fost scoasă din producție și nu când a fost cumpărată. Aceasta este menționată direct pe acumulator: literele indică luna (A-L), iar numerele-anul (0-9). O baterie bună ar trebui să aibă maxim 6 luni de la producere, dar și garanție. Cu cât garanția este mai mare, cu atât poți fi mai sigur că ai făcut o alegere corectă.

Lista ar putea continua și cu alte recomandări, partenerii noștri sunt specialiști cu literă mare în tot ce ține de echiparea mașinilor, pentru tot anul împrejur. Deci, îi lăsăm pe ei să te ghideze mai departe în lumea acumulatoarelor. Între timp, vrem să îți amintim încă o dată că la Pneuexpert poți achiziționa tot de ce ai nevoie pentru mașina ta, iar Microinvest e gata să te ajute cu suport financiar, ca să fii mereu sigur la drum, mai ales pe timp de iarnă.

Dacă dorești mai multe detalii, poți consulta politica de confidențialitate aici ori ne poți scrie la sesizari@microinvest.md.

Folosim cookie-uri.
Aflați mai multe