Satul Țaul, din raionul Dondușeni este cunoscut pentru cel mai mare parc din Europa de Sud-Est, renumitul conac Pommer, dar și numărul impunător de agricultori, specializați în diferite domenii agricole. Dragostea pentru natură și roade bogate a fost cultivată ani la rând în cadrul Centrului de Excelenţă în Horticultură şi Tehnologii Agricole. Aici sunt instruiți cei mai buni agricultori din Moldova. Câmpurile prelucrate din jurul localității ne demonstrează ferm că la Țaul pământurile au o valoare impunătoare, iar agricultura este prima și cea mai importantă îndeletnicire.

Eduard Bordeinîi este unul din tinerii pasionați de tot ce înseamnă agricultură, care a ales să continue îndeletnicirea pe care a moștenit-o de la părinți și bunei – pomicultura. Când am ajuns la Țaul, lucrările agricole erau în toi. Se culegeau ultimele mere de sezon, pregătite pentru export. Cu ajutorul investițiilor și suportului financiar Microinvest, astăzi Gospodăria Țărănească „Eduard Bordeinîi” adună peste 24 de hectare de livezi, prelucrate după standarde europene, iar pomicultorul nu intenționează să se oprească aici, planurile de viitor fiind la fel de mărețe.

„La Țaul dintotdeauna oamenii s-au ocupat cu livezile. Avem asta în sânge.”

Istoria afacerii lor de familie a început acum 20 de ani, când părinții lui Eduard au decis să adune cotele primite moștenire de la părinții lor și să-și încerce norocul în domeniul pomiculturii. Cu fiecare an, veniturile din vânzarea roadelor le investeau în alte pământuri și pomi. Așa au început să se extindă, cu pași mici, dar încrezători. Eduard a îndrăgit livezile de mic copil, petrecându-și aproape toată copilăria în câmp. După ce a absolvit studiile la Universitatea Agrară din Chișinău, fără ezitare a revenit la Țaul ca să continue ceea ce au început părinții săi.

„În decurs de 20 de ani, livada noastră a ajuns de la 1 hectar la 20 de hectare de mere, 3 hectare de prune și 1 hectar de cireșe. Cultivăm peste 8 soiuri de mere, care încep a da roadă din vară și până toamna târziu. Printre cele mai populare soiuri se numără: Prima Ruj, Discovery, Gala, Pinova, Champion, Jonagold, Idared și Simirenco. Prunii și cireșii sunt livezi mai tinere, abia peste câțiva ani vom putea culege roadă pe deplin. La noi tot neamul e în acest domeniu. Ne sfătuim și ne susținem unul pe celălalt. Ne place ceea ce facem, livezile sunt sursa noastră de inspirație și venit. Iată de ce tindem să le extindem cu fiecare an,” ne-a povestit Eduard, în timp ce ne prezenta una din livezile sale, unde muncitorii culegeau cu grijă merele roșii și mustoase.

„Pomicultura fără investiții e imposibilă. Dacă nu dai pomului ce îi trebuie, nu dă roadă.”

Pentru a îngriji livezile după standardele europene, Eduard a apelat la un proiect pentru tineret, cu ajutorul căruia a reușit să-și cumpere toate utilajele și tehnica necesară. Acum 8 ani, au decis să înceapă colaborarea și cu Microinvest, devenind între timp unul dintre clienții fideli ai companiei. În domeniul pomiculturii, investițiile se fac predominant în achiziționarea de noi terenuri, pomi, produse chimice, îngrășăminte și utilaje. Eduard Bordeinîi spune că a ales Microinvest pentru graficul avantajos de achitare și operativitate. În agricultură aceste criterii sunt primordiale.

„Inițial ne creditam la o bancă, după care am aflat de Microinvest. Expertul nostru ne-a făcut o vizită, a văzut cu ce ne ocupăm și în scurt timp a venit cu o soluție potrivită necesităților noastre. Să spunem că suntem mulțumiți e puțin spus. La primul credit parcă eram îngrijorați, dar acum credem că dacă cineva ne sfătuia încă mai devreme să luăm credit, era mult mai bine. Dacă nu ești responsabil, e riscant. Uneori și natura îți poate face festa. Au fost ani când grindina a distrus absolut toată roada. Atunci am apelat la refinanțare și am închis creditul anterior, iar pe acesta nou, l-am împărțit pe o perioadă mai lungă. Dacă va fi totul bine, anul acesta sperăm să închidem ultimul credit. Dar avem în plan să luăm altele, pentru alte scopuri,” spune încrezut Eduard.

Planuri de viitor: un frigider, o picurătoare performantă și noi soiuri de sâmburoase

Principala problemă a agricultorilor din Moldova este realizarea și exportul roadei la un preț avantajos, care le-ar permite să-și răscumpere investițiile. Familia Bordeinîi își vinde merele prin intermediari, în Rusia și România, iar prețul nu întotdeauna este cel mai avantajos. Mai nou, au început să vândă merele și proprietarilor de frigidere, care pot să le păstreze și să le scoată în vânzare primăvara, când prețul e de câteva ori mai mare. De aici a și venit ideea de a construi un frigider propriu, pentru păstrarea fructelor o perioadă mai îndelungată.

„Avem planuri mari de extindere. Primul din ele este să construim o fântână arteziană și o picurătoare performantă. Cu fiecare an timpul e tot mai imprevizibil, verile secetoase. Cu natura nu te pui. Nu vrem să riscăm și să rămânem fără roadă. De asemenea, avem în plan construirea unui frigider, pentru păstrarea merelor de vară. În august și septembrie exportul în Rusia nu merge deloc, iar soiurile care dau roadă atunci merg doar la suc, dacă nu sunt păstrate în frigidere. Tot în frigidere planificăm să păstrăm prunele și cireșele. Și, desigur, vrem să explorăm soiuri noi de livezi sâmburoase, precum zarzăr sau cais. Pentru realizarea planurilor vom apela tot la Microinvest, ei ne înțeleg cel mai bine,” ne-a mărturisit Eduard Bordeinîi.

În final, i-am adresat lui Eduard aceeași întrebare comună, pe care o dăm tuturor clienților noștri: „Care e secretul prin care poți transforma creditul într-un avantaj?” Răspunsul a fost simplu: munca. „Noi nu ne temem de muncă și nici să riscăm. Natura iubește oamenii dedicați și harnici. Dacă știi să investești cu cap și să faci totul pentru o roadă bună, cu siguranță vei avea succes. Trebuie doar să găsești un partener, care te va ajuta să-ți realizezi planurile cu încredere, precum e Microinvest,” spune plin de speranță pomicultorul.

Abonează-te la newsletter pentru a fi la curent

Dacă dorești mai multe detalii, poți consulta politica de confidențialitate aici ori ne poți scrie la sesizari@microinvest.md.

Folosim cookie-uri.
Aflați mai multe