Fiecare din noi tinde să devină mai bun. Să își crească afacerea. Să își îmbunătățească condițiile de trai sau chiar să își ia mașina, la care a visat demult. Pentru toate aceste situații există o soluție comună, care te poate ajuta să le realizezi cât mai rapid: să iei un CREDIT. Chiar dacă creditele sunt văzute sceptic de unii, secretul succesului este simplu: un credit utilizat rațional îți poate aduce doar beneficii. Trebuie doar să te documentezi cât mai bine despre toate detaliile importante în luarea unui credit și să alegi un creditor responsabil, ca să împrumuți înțelept.
Prima etapă în luarea deciziei raționale despre un credit este să stabilești cât poți să împrumuți. Majoritatea oamenilor își subestimează cheltuielile și își supraestimează veniturile, ceea ce nu este corect. Ba mai mult, nu trebuie să uităm nici de situațiile excepționale, care, apar de obicei, atunci când ne așteptăm mai puțin. Având o plată la credit egală cu economiile lunare, ne micșorăm fondul de rezervă și devenim vulnerabili din punct de vedere financiar. Iată de ce, este bine să planificăm bugetul familiei și să punem pe hârtie toate veniturile, necesitățile și cheltuilele.
Spune-ne ce venit ai, ca să-ți spunem ce credit poți lua
Unul din cele mai importante criterii de calculare a eligibilității pentru un anumit tip de credit este salariul. Pe lângă salariu, sunt luate în calcul și unele venituri suplimentare, situația familiei, istoria creditară, tipul de job etc. În varianta ideală, după plata lunară a creditului, trebuie să îți rămână suficiente fonduri pentru a-ți acoperi și celelalte cheltuieli, dar și un fond de rezervă.
Pentru că suntem un creditor responsabil, la Microinvest avem grijă să explicăm clienților noștri importanța calculării obiective a capacității de plată. Astfel, creditul nu va deveni o problemă financiară în timp, aducând doar beneficii în realizarea scopurilor stabilite. Experții noștri în creditare vin cu sfaturi utile pentru fiecare client, îi ajută să își analizeze obiectiv veniturile și îi informează despre fiecare tip de credit în parte, pentru o decizie conștientă și corectă.
Iată câteva recomandări de la Microinvest, ca să-ți calculezi obiectiv plata lunară optimală:
- Plata lunară pentru credit nu trebuie să depășească 70% din economiile lunare. Hai să facem un calcul simplu: dacă ai un venit lunar de 10 000 de lei și cheltuieli de 8 000 de lei pe lună, atunci economiile tale lunare vor fi de 2 000 de lei. Respectiv, plata lunară potrivită pentru credit poate fi de maxim 1 400 de lei/lună.
- Ia un credit în aceeași monedă ca și venitul tău, ca să nu te confrunți cu situații de creștere a ratei lunare, în cazul unor deprecieri puternice.
- Informează-te despre tipurile de credit existente și ce implică fiecare din ele. Printre cele mai des întâlnite tipuri de credit, putem menționa: credite pentru nevoi personale, credite auto, credite pentru reparație, credite pentru afaceri
- Gândește-te pe ce perioadă planifici să iei creditul. Cu cât perioadele de creditare sunt mai scurte, cu atât dobânda va fi mai mică. De exemplu, în cazul creditelor pentru electrocasnice și produse electronice, este recomandat ca perioada de rambursare să fie mai mică decât durata de viață a acestora.
- Apelează la o organizație de creditare de încredere, care va analiza cât mai obiectiv capacitatea ta de plată, ca să fii sigur că îți poți permite acest credit și că acesta nu va deveni o povară în timp.
CONCLUZIA: nu trebuie să cheltui toți banii pentru achitarea creditului. Lasă o sumă de bani în fondul de rezervă. Învață să-ți calculezi corect cheltuielile și economiile lunare, ca să fii sigur că nu te vei pomeni în situații neplăcute de îndatorare și penalități.
Microinvest, în colaborare cu MFC, e gata să-ți ofere toate informațiile necesare, ca să împrumuți înțelept și să te bucuri doar de beneficii. Succesul unui credit constă în responsabilitate, informare și alegerea unui creditor de încredere!