MCI Logo

Interviu cu Acbaș Valentina, antreprenoare din Găgăuzia. Materialul a fost pregătit în cadrul proiectului de susținere a afacerilor de către compania de creditare Microinvest.

Valentina, bună ziua. Cei de la Microinvest mi-au spus că vă ocupați cu vânzarea peștelui. De mult timp?

Pavel, deja de 28 de ani vând pește. Dacă vei fi la Comrat, pe str. Pobedî, să nu treci pe lângă magazinul meu…

Valentina, o întrebare, este incomod să o adresez unei femei, dar prin telefon e greu să stabilești vârsta, iar mie deja îmi este interesant…

63 de ani, dar mai mult de 50 nimeni nu crede că am. Știi cât sport am făcut eu în viață?! Mereu eram prima. Eu și acum nu ocolesc stadionul. Eu și polițiștii alergăm la aceeași oră…

Am înțeles. Ne întoarcem la pește. Aveți iazuri proprii? Este mult pește?

Astăzi nu a mai rămas nimic. Mâine de dimineață vor fi vreo 500 kg. Iaz am avut, l-am cumpărat, apoi l-am vândut. Îmi place mai mult să vând. Pe mine mă cunosc toți, așadar fără pește nu voi rămâne niciodată. De exemplu, Eugen din Taraclia. El este un mare proprietar, vinde mult, are propriul magazin în Chișinău, dar mereu îmi livrează și mie. Deci, dacă astăzi nu a mai rămas nimic în magazin, este din motiv că deja e seara. Mâine va fi pește din nou.

Dar care pește este cel mai solicitat?

Șalăul, carasul, crapul, foarte frumoși și gustoși din Taraclia. Dar și plătică uscată, numai de dragul ei poți veni special.

Iar Dvs. ce pește preferați?

Iată tocmai am prăjit un șalău, eu carne nu mănânc deloc. O să-ți spun așa, Pavel. Nu tuturor li se dă meseria aceasta – să cunoască peștele. Doar mă uit la pește și pot spune imediat când a fost prins, acum o oră sau trei. În ceea ce privește comerțul, am acest dar de la Dumnezeu sau de la tatăl meu, a fost și el comerciant. Principalul lucru aici este să lucrezi mereu, să nu te oprești niciodată.

Dar cel puțin o dată pe an vă permiteți o săptămână de vacanță?

Nu am fost niciodată în viață la mare. Nici nu vreau, am de la natură un ten bronzat. Am fiice, pe care le ajut, o nepoțică, doi frați. Am de cine avea grijă în afară de mine. Deci, deocamdată mă voi descurca fără mare, mai bine lucrez.

Cum v-a afectat carantina?

Nicicum. Oamenii trebuie să mănânce. Așa că am lucrat zilnic la vânzări. Am luat toate măsurile sanitare după cum a fost necesar și am lucrat.

Excelent! Deci, chiar și cu rambursarea împrumutului și a dobânzii nu ați întâmpinat probleme? Ați luat un împrumut pentru afacere, echipamente?

Aveam deja echipamentul. Patru frigidere și acasă am o barcă specială cu apă. Am pus compresorul, iar peștele rămâne viu în ea. Nu, am luat un împrumut pentru un apartament. Lasă și imobilul să aducă venituri, îl ofer în chirie. Apoi – totul va rămâne în familie.

V-a mai rămas mult să rambursați?

Inițial aveam 600 000, iar acum, până la anul nou, mi-a rămas să mai întorc 200 000. Uneori chiar plătesc anticipat, iar Microinvest mă premiază în felul său pentru aceasta*. Imediat ce voi achita toată suma, voi lua de la Microinvest un alt credit. Nu voi spune acum pentru ce, dar am o idee de extindere a afacerii. Cred că o voi realiza până la anul nou. Ajutorul lor în afacere îl apreciez foarte mult. M-au telefonat de la bănci și mi-au propus credit, însă eu – numai cu Microinvest și cu Galina mea, la care mă deservesc de la bun început.

*Nota companiei: la achitarea anticipată se revede graficul de rambursare, iar prețul final pentru credit se micșorează. Compania nu percepe comision de închidere anticipată pentru creditele agro.

Familia vă ajută în afacere?

Fiica mea este ofițer de poliție și nepoata tot vreau să o trimit la lucru acolo. Frații sunt la Chișinău, așa că mă descurc singură și îmi ajut și familia. Ți-am spus, nimeni nu crede că am mai mult de 50 de ani, încă pot să muncesc și să muncesc.

Pavel Zingan