Interviu cu Alexandru Svistunov, GT Svistunov Alexander. Materialul a fost pregătit în cadrul proiectului de susținere a afacerilor de către compania de creditare Microinvest.

Bună ziua, Alexandru. Dvs. creșteți și comercializați mere, prune, caise, gutui, zmeură, cireșe. Ce se află în centrul atenției chiar acum?

Chiar acum – zmeura. Dețin un hectar cu zmeură. Anul trecut am cules de pe el 4 tone de zmeură. O cultură foarte profitabilă. Dacă luăm cifrele din anul precedent, vânzările au început cu 17 lei, apoi 22 lei, iar la sfârșit de sezon zmeura costa deja 35-37 lei pentru un kilogram. În acest an s-au mai adăugat 30 de ari. Eu și astăzi am lucrat toată ziua la ea. Le-am dus muncitorilor înghețată și apă rece la prânz. Mai puțin de 8-10 muncitori, nu s-ar descurca cu roada mea de zmeură și îmi doresc ca oamenii să fie mulțumiți la lucru.

De mult timp vă ocupați cu agricultura?

Încă de la sfârșitul anilor ’90. Sunt agricultor după specialitate. Am început cu mere și zmeură, crescându-le pe terenurile din jurul casei.

Vindeți pe piața internă sau și exportați?

Zmeura – doar pe piața internă, Chișinău, Transnistria. Merele – în Rusia.

Dar Europa?

După părerea mea, rolul Europei în exportul fructelor și legumelor este exagerat. Piața noastră principală este Rusia. Acolo merg 99% din toate merele. Da, există un procent de export în Europa, dar să ajungi în el este destul de dificil. Piața din Rusia are nevoie de merele noastre și le cumpără. Aici există doar o singură problemă…

Care?

Timp de 20 de ani, de când mă ocup eu cu merele, prețul pentru produsele noastre practic nu s-a schimbat. Cum costau merele din câmp câte 5-6 lei pentru un kilogram, atât costă și până în prezent. Cheltuielile însă, să luăm aceeași motorină, au crescut în acest timp de 3-4 ori. Stropirea unui hectar costa 300 de dolari în 2010, iar acum – aproximativ 1 000 de euro. Deci, tendința nu e tocmai cea mai bună. Nu cred că ne va reuși să mărim prețurile în următorii ani, iar dacă lucrăm cu o rentabilitate scăzută, nu ne ajung bani pentru dezvoltare. În rezultat, lucrăm pentru a trăi, nu pentru a ne dezvolta.

Să ne întoarcem la piața internă. Acum, pe timp de carantină, cel puțin la Chișinău, supermarket-urile au preluat o parte din vânzările de fructe și legume. Piețele erau închise.

Supermarket-urile au politica lor. Foarte des putem vedea cum produsele noastre se strică în frigidere, iar în supermarket-uri se vând produse poloneze sau spaniole. La piață, de asemenea, a crescut concurența. Înainte plecai la piață cu zmeura și erai sigur că o vinzi. Acum poți să vii la piață, iar ea deja e toată roșie, plină cu zmeură. Există concurența internă. Dar la urma urmei, așa este agricultura. Poate nu obții un profit foarte mare, dar cu siguranță nu știi ce înseamnă foamea, în special, dacă diversifici culturile. Eu, de exemplu, am o livadă tânără de cireșe, un hectar și jumătate. În acest an totul este în regulă, însă anul trecut am vândut 3 tone în minus, dacă e să calculez toate cheltuielile. De aceea, cu cât mai multe culturi lucrezi, cu atât finanțele tale sunt mai în siguranță.

Finanțe – aveți și credite? Colaborați cu Microinvest?

Da, cu ei este foarte comod de colaborat. Eu am o gospodărie mare. Pe lângă livezi mai am un depozit, trei tractoare, toate agregatele necesare pentru stropire. Mai mult, agricultura, după cum se știe, este o activitate sezonieră. Așadar, fără de credite nu întotdeauna te poți descurca.

Cum a influențat carantina și pandemia asupra activității?

Piața internă s-a micșorat, dar, slavă Domnului, izolarea nu a influențat asupra exportului în Rusia. S-au vândut bine merele aflate la păstrare. Plus la asta m-am ocupat de lucrările „casnice”. Am dezrădăcinat șase hectare. Acum am două hectare de grâu, două hectare de mazăre, în gospodărie cu siguranță o să fie de folos. Eu fac și vin acasă, iar feciorilor mei mereu le spun: „Nu mai cumpărați bere, mai bun e vinul de casă de la tata”.

Pavel Zingan.

Dacă dorești mai multe detalii, poți consulta politica de confidențialitate aici ori ne poți scrie la sesizari@microinvest.md.

Folosim cookie-uri.
Aflați mai multe