MCI Logo

De la un medic veterinar din Cahul, la un agricultor cu 850 de hectare de pământ în proprietatea sa. Este povestea de viață a lui Gheorghe Jurcanu, bărbatul care acum 20 de ani și-a investit toți banii . . . în agricultură, iar acum culege roada. Din cele două decenii de antreprenoriat, 15 ani bărbatul colaborează cu Microinvest. În acest timp, el s-a convins că în Republica Moldova poți face și agricultură profitabilă, mai ales dacă ai parteneri de încredere.

Gheorghe Jurcanu are 52 de ani și la această vârstă onorabilă, bărbatul zilnic muncește pe cele 850 de hectare de pământ ale sale, din raionul Cahul. Acolo, an de an, bărbatul cultivă grâu, porumb, floarea soarelui și multe alte culturi, care mai apoi ajung pe rafturile magazinelor, iar ulterior și în casele noastre. Bărbatul ține mult la calitatea producției, căci aceasta este fața sa, crede agricultorul. De aceea, Gheorghe investește în semințe de calitate, cu o genetică bună și neapărat în tehnică agricolă modernă. De fiecare dată bărbatul își privește cu mândrie recolta, căci grânele sunt roada muncii sale asidue.

Totuși, Gheorghe nu mereu a fost un agricultor de succes. De profesie este medic veterinar și o bună perioadă de timp bărbatul a îngrijit de bunăstarea animalelor, însă mereu în mintea sa avea germenele afacerii. Mai întâi Gheorghe a încercat să dezvolte o fermă, dar într-un final a înțeles că anume agricultura este vocația sa și bărbatul nu i s-a opus.

În decursul celor 20 de ani de activitate, au existat și perioade dificile, dar și performanțe strălucitoare, acum bărbatul spune cu certitudine: „Agricultura este o loterie, dacă ai curaj, poți să câștigi”! În acest an, dacă majoritatea antreprenorilor au fost afectați de pandemia de coronavirus, atunci afacerea lui Gheorghe a fost mai mult afectată de secetă. În tot acest timp, alături de agricultor este Microinvest. Datorită suportului financiar primit, bărbatul a putut să ridice la un nou nivel afacerea sa, a reuşit să achiziţioneze tehnică agricolă performantă şi să obţină roadă de cea mai înaltă calitate. Toate acestea îl fac pe agricultor să dorească să-şi continue afacerea, aici, în Republica Moldova.

Gheorghe mereu a putut face față provocărilor. Mai mult decât atât, doar în acest an bărbatul a mai achiziționat 66 de hectare de pământ și chiar un mic iaz, care în scurt timp speră să-l transforme într-un sistem de irigare modern, prin picurare. Bărbatul este optimist și în privința roadei din acest an. Chiar dacă o bună parte din cultură a fost afectată de secetă, Gheorghe spune că va culege și până la opt tone de grâne în acest an.

Agricultorul din Cahul a reușit să-și îndeplinească visul, însă vrea ca și tinerii să-i urmeze exemplul. De aceea, bărbatul vine și cu câteva sfaturi: „fiți atenți în ce investiți, alegeți-vă corect partenerii și nu vă dezamăgiți dacă nu înregistrați profit imediat, căci în agricultură, venitul vine și peste un an, doi sau mai mult”.

Nu în ultimul rând, antreprenorul este convins: „nu există succes, fără pasiune”. De aceea este sigur că orice activitate, care îți aduce plăcere, poate să îți aducă și bani.