Interviu cu Vladimir Seregov, coproprietar al Gospodăriei Țărănești „Școlnic Simion”, realizat în cadrul campaniei „Microinvest – un creditor responsabil”.

Bună ziua, Vladimir. Când am primit datele dumneavoastră de contact, am fost anunțat că vă ocupați cu cultivarea legumelor în sere…

Da, anume acesta este domeniul nostru de activitate. Patru ani în urmă, împreună cu prietenul meu, cu care am lucrat o perioadă destul de îndelungată peste hotare, am înțeles că ne dorim o schimbare. Am primit moștenire de la bunica mea un teren agricol și am decis să investim în construirea unei sere moderne pentru cultivarea legumelor. Așa a început totul.

Ținând cont de rezultatele pe care le aveți astăzi, decizia a fost una bună, nu-i așa?

Cu siguranță, am început mica noastră afacere în domeniul agricol cu dreptul, iar rezultatele ne-au motivat să creștem. Încă din primul an am înțeles că investițiile în agricultură sunt rentabile, astfel după o analiză minuțioasă am solicitat și primele credite. Anume la această etapă am început colaborarea cu Microinvest, pentru achiziționarea terenurilor agricole și utilajelor necesare. E o plăcere să lucrezi cu ei, sunt foarte responsabili și de încredere. Și cel mai important, totul e rapid și sigur, fără prea multă birocrație.

Ce ați reușit să faceți timp de 4 ani?

Astăzi avem jumătate de hectar de sere și trei hectare de câmp deschis. Pe viitor, planificăm să construim și mai multe sere, iar acum lucrăm la un proiect destul de „exotic” pentru țara noastră – construcția unei sere subterane.

Mmm… există și așa ceva? Prin ce se deosebește de serele obișnuite?

Un analog al acestui tip de sere am văzut în satul Parcani, Transnistria. Afară erau -10 grade, iar în seră, care la acel moment nu se încălzea, erau 5 grade. Principiul de funcționare e asemănător cu un termos, construit ca să mențină căldură în interior. Dacă pentru încălzirea unei sere obișnuite, folosim câte 300 de kilograme de cărbuni zilnic, pentru o seră subterană e nevoie de maxim 50 de kilograme.

Iar dimensiunile?

Sera noastră va avea 30 de metri în lungime, lățimea de 13 metri și adâncimea – 2,2 metri.

Ce legume planificați să cultivați aici?

Vrem să avem roșii coapte de Anul Nou și Crăciun, e un soi nou pentru noi. Pe lângă legume vrem să creștem și răsad.

În ce culturi agricole sunteți specializați la moment?

Anul agricol pentru noi începe în martie, când cultivăm varză de Pekin, pe care o culegem în luna mai. Următorul ciclu în aceeași seră sunt ardeii grași, cunoscuți ca gogoșari. Aceștia sunt gata de recoltat în august. Nu am ales acest soi de ardei întâmplător. În Moldova, puțini se ocupă cu cultivarea gogoșarilor. Acesta e cazul când o traistă cu ardei grași poate avea același cost ca un tractor cu alte tipuri de legume. Totuși, cultivarea gogoșarilor e destul de migăloasă. Fiecare ardei trebuie prins cu un fir, într-un nod special, apoi nodul trebuie schimbat periodic. Această plantă poate depăși înălțimea de 1,5 metri de la pământ. În schimb, când recolta este gata, o realizăm foarte rapid și avantajos. Investițiile de timp și resurse se răscumpără în totalitate.

Pandemia și perioada de carantină v-au influențat cumva recolta?

În primăvară, când a început starea de urgență în țara noastră, au scăzut brusc vânzările recoltei de varză Pekin. Oamenilor le era frică să iasă la cumpărături. Am fost nevoiți să o vindem la jumătate de preț. În schimb, recolta de gogoșari ne-a acoperit practic toate pierderile din primăvară. Un preț la fel de bun ca anul acesta nu a fost niciodată.

Sunteți mulțumit de schimbarea făcută?

Cu siguranță, da! Serele nu sunt deloc o ocupație atât de ușoară. Necesită multă muncă și dedicație. Dacă te relaxezi puțin, poți să pierzi tot, dar rezultatele frumoase la care am reușit să ajungem ne motivează să mergem înainte. Ne-au ajutat să ne creștem afacerea și granturile din cadrul proiectului GAL, pentru agricultori. Cu ajutorul acestui grant, am investit doar 30 000 lei ca să achiziționăm un cazan pentru seră, restul 70 000 de lei ne-au fost oferiți prin intermediul grantului.

Care-s planurile de viitor?

Fără îndoială, vom continua colaborarea cu Microinvest. Vom finaliza lucrările de construcție a serei subterane și vom construi alte sere noi. Piața internă din Moldova crește și asta ne bucură. În prezent, practic cererea este mai mare decât recolta, deci avem unde să ne extindem.

Pavel Zingan

Abonează-te la newsletter pentru a fi la curent

Dacă dorești mai multe detalii, poți consulta politica de confidențialitate aici ori ne poți scrie la sesizari@microinvest.md.

Folosim cookie-uri.
Aflați mai multe