MCI Logo

Mobilă cu design italian, produsă în Moldova

În fiecare an, în căutarea oportunităților pentru o viață mai bună, sute de moldoveni emigrează peste hotare. Totuși, din dorul pentru plaiul natal și dorința de a-și crea viitorul acasă, unele familii aleg să revină. Un exemplu demn de admirație este și familia Croitoru, care după 17 ani de muncă în Italia, a decis să își pună pe roate propria afacere de producere a mobilierului, aici, în Moldova.

Plini de idei, entuziasm și îndeletniciri, pe care le-au învățat de la cele mai bune fabrici din Italia, dar și cu un suport financiar european, tânăra familie a deschis un punct de producere a mobilierului la comandă, specializat inițial în crearea mobilei pentru export. Ca în scurt timp, să devină cunoscuți și pe piața din Moldova. Așa a luat viață afacerea de succes „Bucătării N. Croitoru”, care astăzi aduce confort în casele a zeci de moldoveni din Moldova, dar și toată Europa.

„Am deschis afacerea în 2015, când am revenit din Italia, pentru că ne doream să avem ceva al nostru, acasă. Am muncit mult, iar astăzi, suntem mândri să exportăm mobilier în toate țările din Europa, unde sunt moldoveni. Ramura noastră de bază este producerea mobilierului pentru bucătării și sufragerii. Lucrăm doar cu utilaje de ultimă generație, dar și cu materiale de cea mai înaltă calitate, ceea ce ne permite să creăm proiecte inedite de mobilă, după standarde europene și design personalizat”, ne-a povestit Nicolae Croitoru, în timp ce ne prezenta punctul de producere unde iau viață bucătăriile „N. Croitoru”.

„Am ales Microinvest pentru că e rapid, ușor și sigur”

Orice afacere are nevoie de un suport financiar, ca să crească. La fel și afacerea familiei Croitoru. Acum doi ani, au primit o propunere de a achiziționa un utilaj profesional de ascuțire a sculelor folosite în producere, de la o companie din Italia. A analizat în detalii de câți bani are nevoie, dar și la ce organizație de creditare poate apela, ca până la urmă să ajungă la Microinvest, despre care, ne spune că a fost cea mai bună decizie.

„Sculele pe care le folosim trebuie periodic ascuțite, iar în Moldova nimeni nu se ocupă cu aceasta. Astfel, eram nevoiți să le trimitem în Ucraina, România sau chiar în Italia. La un moment dat, fabrica din Italia cu care colaboram, a scos în vânzare utilajele sale, și fiind un client fidel, m-au întrebat dacă aș vrea să le cumpăr. Nu a fost o decizie spontană, ci foarte bine gândită, timp de aproape 8 luni. Toată această perioadă mi-am analizat capacitatea de plată, perioada optimă de rambursare, de unde pot să iau bani. Am fost și la bănci, dar procesul de creditare era prea îndelungat pentru mine și nu erau atât de receptivi. Un prieten mi-a povestit despre Microinvest și am decis să-mi încerc norocul. Am fost uimit cât de rapid am primit răspunsul. Da, dobânda e mai mare, în schimb, ai cu 1 000 de probleme mai puțin”, spune antreprenorul.

La anul viitor, planifică să deschidă un show-room în Milano

Pandemia le-a pus bețe în roate antreprenorilor din toată lumea, inclusiv din Moldova, dar munca și optimismul i-au ajutat să treacă peste toate. În pofida perioadei dificile din acest an, familia Croitoru are planuri frumoase pentru anul 2021, la care muncesc zilnic. În perioada carantinei, au lucrat la proiectele de până la pandemie, dar și au consultat clienți în regimul online, fără să-și piardă speranța în ziua de mâine. Și le-a reușit, chiar dacă au fost nevoiți să își schimbe locația într-un show-room mai mic, dar la fel de confortabil.

„Anul acesta trebuia să deschidem un show-room în Milano, dar pandemia ne-a stopat. Totuși, suntem încrezuți că în curând cu siguranță se va realiza. În Italia, 70% din clienții noștri sunt italieni, care apreciază la noi punctualitatea și calitatea și chiar ne recomandă. În plus, colaborăm cu designeri și arhitecți de acolo și practic în fiecare lună le trimitem noi proiecte de mobilă. Vrem să ne lansăm și în Europa, ca oamenii de acolo să vorbească despre noi la fel ca despre alte companii populare din domeniul producerii mobilierului la comandă și să nu mai creadă despre moldoveni că pot doar să muncească pentru cineva”, ne-a mărturisit proprietarul.

„Secretul unui credit e simplu: deja a doua zi, banii împrumutați trebuie să se răscumpere.”

La final, l-am întrebat pe antreprenor, care totuși este formula perfectă a unei afaceri de succes și cât de importante sunt creditele pentru antreprenori. Luând în considerare faptul că în prezent, încă mai există oameni care percep creditele drept o problemă.

„Eu aș spune alfel, dacă n-aș avea credit ar fi o problemă. Când am solicitat un credit știam  sigur ce vreau și eram încrezut în planurile mele. Microinvest a crezut în mine și afacerea mea, iar asta ne-a ajutat să ne dezvoltăm. Un credit bine gândit îți va aduce doar avantaje, dacă faci acest lucru cât mai responsabil și apelezi la un partener de încredere. Acest pas necesită o analiză minuțioasă, totul să fie pus la punct, până la cele mai mici detalii. Nu mai întâi iei creditul și apoi te gândești cum să-l întorci. Voi sunteți unica șansă pentru antreprenori, mai ales acum”, spune încrezut Nicolae Croitoru.

ACȚIUNE:

Abonează-te la newsletter pentru a fi la curent

Alte noutăți

FIȚI LA CURENT CU TOATE EVENIMENTELE