Într-o lume în continuă mișcare și cu oportunități nelimitate, gestionarea eficientă a finanțelor personale este esențială ca să ai succes. Una din cele mai importante decizii care te poate ajuta să-ți realizezi scopurile la momentul oportun este accesarea unui credit. Fie că vorbim despre creditele pentru îmbunătățirea condițiilor de trai, achiziții importante, finanțarea unei afaceri, cumpărarea unei mașini sau case de vis, creditul poate fi un o unealtă valoroasă sau o povară, în funcție de modul în care este gestionat. Tu ești cel care alegi cum să mânuiești această unealtă!

La Microinvest, toamna este perioada când ne împărtășim cu sfaturi despre creditarea responsabilă, participând deja al optulea an consecutiv în cadrul campaniei internaționale organizate de Microfinance Centre – „Borrow Wisely 2023”. Anul acesta, campania se lansează cu un format nou, mult mai complex și interactiv, aducând în lumină subiecte importante precum: pașii accesării unui credit responsabil, incluziunea femeilor în afaceri și importanța digitalizării.

Dacă te-a intrigat cel puțin una din aceste teme, fii cu ochii pe paginile noastre. Dar acum, hai să-ți povestim ce informații utile am pregătit pentru #BWC2023 și cum reușim să implementăm zilnic principii de creditare responsabilă în activitatea Microinvest.

La Microinvest creditarea responsabilă este un „stil de viață”

Suntem adepții creditării cu respectarea principiilor internaționale de protecție a clienților, în care ambele părți beneficiază de o colaborare bazată pe respect și responsabilitate. Timp de 20 de ani de activitate în domeniul financiar, ne-am convins că un proces de creditare responsabil presupune stabilirea unei relații obiective dintre creditor și client.

Dacă planifici să accesezi un credit și te simți neîncrezător, asigură-te că ai parcurs acești 5 pași de creditare responsabilă, care te vor ajuta să iei o decizie corectă.

  1. Află ce sumă poți să împrumuți

Prima etapă în luarea deciziei raționale despre un credit este să stabilești cât poți să împrumuți. Majoritatea oamenilor își subestimează cheltuielile și își supraestimează veniturile, ceea ce nu este corect. Pentru că suntem un creditor responsabil, la Microinvest avem grijă să explicăm clienților noștri importanța calculării obiective a capacității de plată. Astfel, creditul nu va deveni o problemă financiară în timp, aducând doar beneficii în realizarea scopurilor stabilite.

  1. Calculează cât trebuie să achiți pentru credit

Ca să înțelegi din ce este alcătuit un credit, este important să cunoști metoda de calcul a costului creditului, perioada de rambursare și toate comisioanele, plățile suplimentare și penalitățile. Toate acestea constituie DAE. Aceste informații nu trebuie să lipsească din documentele contractuale, iar reprezentanții companiilor financiare trebuie să le comunice și explice.

  1. Asigură-te că ai înțeles condițiile contractului

Semnarea conștientă a unui contract de creditare nu înseamnă doar citirea acestuia, ci și înțelegerea angajamentului luat, față de organizația financiară, care îți acordă credit. Pentru a înțelege toate condițiile, trebuie să știi la ce anume să fii atent când urmează să semnezi un astfel de document. În calitate de creditor responsabil, Microinvest consideră drept angajament de bază explicarea tuturor condițiilor și costurilor aferente pentru un credit, înainte de semnarea contractului.

  1. Gestionează-ți responsabil și eficient creditul

Regula de aur a unui credit rațional este să respecți toate prevederile cu care ai fost de acord atunci când ai semnat contractul de credit. Aceasta ar însemna să iei o decizie înțeleaptă referitor la modul în care vei utiliza banii împrumutați, dar și să ții cont de rambursarea lor în timp. La Microinvest punem accent pe împrumuturi responsabile și crearea unor relații stabile cu fiecare client.

  1. Informează-te despre ce poți face dacă nu ești mulțumit

Succesul unui credit depinde de alegerea unei organizații financiare sigure, înțelegerea condițiilor de creditare și respectarea acestora, atât de client, cât și de creditor. Astfel, dacă nu ai primit un răspuns clar, te-ai confruntat cu unele neclarități sau nu ești mulțumit, poți să faci legătura cu un reprezentant al companiei, pentru a găsit metoda potrivită de soluționare.

Un credit rațional de la un creditor responsabil îți poate aduce doar beneficii, important este să fii informat. Controlează datoria, nu lăsa să te controleze ea!

#Microinvest #BWC2023 #ImprumutaResponsabil

Abonează-te la newsletter pentru a fi la curent

Dacă dorești mai multe detalii, poți consulta politica de confidențialitate aici ori ne poți scrie la sesizari@microinvest.md.

Folosim cookie-uri.
Aflați mai multe