MCI Logo

„Ideea afacerii noastre a apărut în momentul în care a trebuit să alegem: emigrăm sau încercăm să deschidem ceva aici” – Hariuc Alexandru, antreprenor

Fiecare afacere are în spate o idee sau situație simplă, dar vitală, de la care s-a dezvoltat mai apoi un plan de afaceri de succes. Familia Hariuc a decis să-și deschidă propriul magazin în orașul lor de baștină, Ștefan Vodă, în momentul în care erau indeciși: să emigreze în Rusia sau să își încerce norocul aici și să pună pe picioare o afacere în domeniul comerțului. Nu s-au temut de provocări și în scurt timp au pus temelia magazinului de produse pentru casă și gospodărie „Luminița”, pe care l-au construit de la zero, pe un lot de pământ proaspăt achiziționat.

Au fost susținuți în dezvoltarea ideii lor de afaceri de către Microinvest și spun cu încredere că anume acest lucru i-a motivat să nu cedeze. La început de noiembrie au inaugurat un nou magazin și nu planifică să se oprească aici. E greu să fii antreprenor, dar e atât de plăcut când munca ta dă roade și reușești în timp să-ți aduni clienți fideli și mulțumiți. În continuare, te invităm să afli cum le-a reușit să înceapă de la zero o afacere în Moldova și ce scopuri își propun pentru anul care vine.

Alexandru, ce v-a motivat să reveniți acasă și să inaugurați o afacere?

Eu am lucrat o perioadă în Rusia. Deja chiar ne gândeam să ne mutăm acolo, dar parcă ceva ne oprea. Când într-o seară, prin 2011, soția m-a sunat și a întrebat ferm: „Ce facem mai departe?”. A fost un moment decisiv pentru noi, mai ales pentru mine, pentru că banii acolo erau alții. Atunci, am decis să revin acasă, să cumpăr un lot de pământ pe care l-am găsit la preț bun și să pun temelia viitoarei noastre afaceri. Iar când spun temelie, asta e la propriu, noi am pus fiecare cărămidă din construcția acestui magazin și totul am făcut cu forțele proprii.

Ce pot să găsească clienții din Ștefan-Vodă în magazinele „Luminița” și „Regal Textil”?

„Luminița” este un magazin universal, în care avem practic tot de ce e nevoie în casă și gospodărie. În regiuni astfel de magazine sunt foarte necesare. Printre cele mai importante categorii de produse pe care le comercializăm, se numără: textile, veselă, produse chimice și detergenți de diverse tipuri, ustensile de bucătărie, accesorii pentru baie și multe altele. Avem recenzii foarte pozitive și clienți fideli, mai ales doamnele, care spun în glumă că nu trebuie să mai intre pe la noi, pentru că le trebuie de toate. Recent, am inaugurat al doilea magazin – „Regal Textil”, specializat în vânzarea textilelor, ca să aducem un sortiment mai mare de produse și să avem mai mult spațiu.

Cât e de greu să gestionezi o afacere de familie? Cu ce probleme vă confruntați și cât de rentabilă este o astfel de afacere în regiune?

Cu siguranță nu e ușor, ca în oricare afacere, e nevoie de mult timp, efort, investiții, planificare și gestionare corectă. Chiar dacă pare a fi o afacere mică, noi ne dedicăm practic tot timpul, inclusiv cel liber, ca să organizăm totul cât mai eficient. Noi uneori râdem în familie că eu sunt ministrul de externe, iar soția ministrul de interne. Eu sunt responsabil de aducerea mărfii, gestionarea finanțelor, investițiilor, achitarea serviciilor. Soția are grijă de magazine, vine cu idei de îmbunătățire, lucrează cu angajații și clienții. E o afacere pur familială, totul facem noi, pași mici dar încrezători, plus câțiva angajați, care lucrează ca vânzători. În pandemie, am făcut un pas important, am lansat un mini magazin online. Mai avem de lucru la acest capitol, dar deja avem comenzi din mai multe regiuni, Ștefan-Vodă, Căușeni și chiar din Chișinău.

Cum ați început colaborarea cu Microinvest?

Când am început să construim clădirea magazinului, colaboram cu altă instituție financiară, ca în cele din urmă ei să se refuze de noi, aveau dubii că afacerea noastră va merge și că ne vom descurca. Printr-o recomandare am aflat de Microinvest, ei au fost salvarea. Au venit la noi, am avut o discuție și în decurs de o săptămână ne-au refinanțat creditul. De atunci avem o colaborare foarte frumoasă. Tot la Microinvest am apelat și când am decis să reconstruim al doilea magazin. Apreciem foarte mult receptivitatea lor la toate solicitările, amabilitatea și faptul că oferă soluții individuale pentru fiecare client, fără prea multă birocrație. Mai nou, cu suportul Microinvest am reușit să ne procurăm și o mașină nouă, tot pentru afacere, chiar aveam mare nevoie de ea. E foarte important să ai parteneri pe care te poți baza și, desigur, care te înțeleg, așa cum este Microinvest.

Ce sfaturi le-ați da celor care încă stau la dubii dacă merită să să-și încerce norocul acasă?

Dacă nu încerci nu vei avea succes. Din 2011, când am decis să revin acasă și să ne stabilim aici cu totul și până în prezent am parcurs multe etape, unele mai ușoare, altele mai dificile, dar nu am regretat niciodată că am luat această decizie. Nimic nu e simplu, totul necesită timp și efort. Această afacere e ca un copil pentru noi, al doilea copil, ne ia mult timp, dar și ne face să fim mândri de munca depusă și rezultatele obținute. Odată ce avem clienți mulțumiți și parteneri care ne susțin, înseamnă că mergem pe calea corectă.

* Microinvest este unicul OCN din Moldova, deținător al certificatului internațional de calitate – SMART. Acesta presupune un proces de creditare responsabil și transparent, bazat pe principii internaționale de deservire a clienților, abordare respectuoasă, corectă și echitabilă.

ACȚIUNE:

Abonează-te la newsletter pentru a fi la curent

Alte noutăți

FIȚI LA CURENT CU TOATE EVENIMENTELE