Interviu cu Iurie Feraru, proprietarul barbershop-ului „Dirty Mexican”. Materialul a fost pregătit în cadrul proiectului de susținere a afacerilor de către compania de creditare Microinvest.

Despre interviu

Iurie Feraru, Iurie Barber, „Dirty Mexican”. Născut în Moldova, a trăit la internat până la 6 ani, după care mama l-a luat cu sine în Turcia. A început să lucreze de la 7 ani. Eticheta „Dirty Mexican” a obținut-o în Sochi. Curând face 3 ani de când s-a stabilit cu traiul în Moldova. Ceea ce face el, în clasificatorul de profesii se numește „frizer”. De fapt, cel mai bine aici se potrivește cuvântul englez „barber”. Patru luni în urmă, Iurie a deschis în Chișinău barbershop-ul „Dirty Mexican”. Din motivul carantinei, interviul s-a desfășurat prin telefon. Discuția a durat o oră și jumătate. Spre final a devenit clar, să scriu un interviu va fi greu, trebuie de scris o carte. Cartea însă este următoarea etapă, iar deocamdată – un interviu în cadrul proiectului Microinvest de susținere a afacerilor – acesta va consta din fragmente ale discuției noastre.

Despre Turcia

La vârsta de 6 ani mama m-a luat din internat și am mers cu ea în Turcia. Am început să lucrez de la 7 ani, ajutor la o măcelărie. Eram un băiat isteț, de la care te puteai încărca cu energie ca de la o baterie. Am făcut cunoștință cu un manager dintr-o rețea mare de magazine, i-am plăcut și am început să-l ajut, punând produsele în pungi pentru cumpărători. Tot acolo am fost observat de proprietarul unei parcări mari cu zonă destinată prezentărilor și am trecut acolo. Aveam un ceainic mare, pahare și de dimineață până seara vindeam ceai. Crede-mă, chiar și cei care nici măcar nu se gândeau la ceai, văzându-mă, zâmbeau și își comandau unul. La finalul unei zile bune, aveam în buzunar 30 euro – bacșiș…

Despre cultul respectului în barbershop-ul „Dirty Mexican”

Acum suntem o echipă de 6 oameni. Nu a fost ușor să o formez și nu din motiv că am un sistem complicat de reguli. Nu există reguli speciale în salon, nici o formă obligatorie, fiecare se manifestă așa cum simte. Unica regulă la care nu voi renunța niciodată și din a cărei motiv a fost atât de greu să formez o echipă, este – RESPECTUL. Mereu îi spun echipei mele: „Dacă fiecare dintre noi își va respecta munca, va respecta clienții noștri și ne vom respecta noi unul pe altul, atunci le vom reuși pe toate”.

Înțeleg destul de clar, singur nu voi putea să mă dezvolt, am nevoie de echipă, am nevoie de oameni care împărtășesc cu mine aceeași idee despre respect. Doar atunci „Salut, Bro”, spus clientului nu va suna ca o familiaritate exagerată, dar va fi semnul respectului adevărat. „Salut, suntem bucuroși să te vedem la noi. Totul va fi făcut la cel mai înalt nivel și te vei simți ca acasă.

Cum a apărut „Dirty Mexican”

Locuiam și munceam pe atunci la Sochi. Aveam 17 ani, așadar cluburile, după cum înțelegi, mă atrăgeau destul de des. Mă ocupam cu multe lucruri atunci, chiar și boxam. Cumva, o dată am fost anunțat drept „Dirty Mexican”. De atunci această poreclă s-a lipit de mine. Când am decis să deschid primul barbershop, o altă denumire nu-mi puteam imagina, decât „Dirty Mexican”. Primul barbershop l-am deschis chiar acolo. După aceasta am fost nevoit să mă întorc în Turcia, iar când „Dirty Mexican” s-a deschis la Chișinău, interiorul repeta întocmai designul celui din Sochi.

Semaforul din Chișinău

La Chișinău am venit când din toate instrumentele aveam doar mașina de tuns. Deja eram cunoscut pe Instagram, așadar clienții au apărut din start. Ulterior am început să acționez conform planului. La început arendam doar un scaun, după – un salon întreg. Când alegeam locația, am atras din start atenția la intersecție și semafor. M-am gândit: „Pe aici circulă jumătate de oraș. La semafor se vor opri toți și vor vedea inscripția „Dirty Mexican”.

O abatere foarte lirică (dialog dintre Pavel Zingan și Iurie Feraru)

Iurie, stai puțin. Unde – unde se află barbershop-ul tău? La intersecția străzilor Mateevici și Alecsandri, după cimitirul armenesc?

Da. Acolo și mai înainte era frizerie. De ce?

Nimic! Doar că la această frizerie eu m-am tuns până la 7 ani. Eu locuiam la intersecția străzilor Mateevici și Armenească și mama mă ducea la această frizerie. Pe fotoliu mi se punea încă un scăunel micuț, iar tunsoarea se numea: «полубокс». Vai, ce amintiri… Acolo, înainte de intrarea la cimitir, mai era și un magazin de pâine… Ce coincidență! Cum se termină carantina, cu siguranță vin la tine să-mi amintesc de copilărie.

Bani pentru start

Când am înțeles că sunt gata să deschid un barbershop la Chișinău, nu aveam suficienți bani. Nici pentru prima reparație și apoi nici pentru a doua. M-au ajutat clienții care se tundeau la mine – mi-au lăsat 500 de euro. Un băiat, care pe atunci lucra în Germania, mi-a transferat 300 de euro. Dar cel mai mult m-a ajutat Microinvest. Băieții de acolo deja se tundeau la mine, mă cunoșteau foarte bine, astfel de la Microinvest am luat cel mai mare credit – 150 000 lei.

„Dirty Mexican” în carantină

Am reușit să lucrăm doar câteva luni până a început carantina. Clar că am închis, ce alternative mai aveam? În așa moment îți amintești instant de datorii… Și cât timp eu credeam așa, m-au telefonat de la Microinvest. Prima la ce m-am gândit a fost că o să mi se amintească despre datorie, dar a urmat: „Bună ziua. Cum vă merge? Cum vă simțiți? Totul este bine? Vă sunăm să vă spunem că nu trebuie să vă faceți griji . Până la 1 iunie nu vom calcula penalități, iar în acest timp o să discutăm ce grafic de rambursare să vă facem ulterior, ca să vă fie comod…”. Ce pot să spun? E bine când ai așa parteneri.

Ce vom face când se va încheia carantina? Cred că nu se va încheia într-o clipă. Lumea cu siguranță a făcut un restart, exact ca un calculator. Nu va fi deodată așa cum a fost sau poate chiar niciodată nu va mai fi. Inițial o să lucrăm cu unele restricții, mai puțini clienți în barbershop, cu măști și respectând toate măsurile de siguranță. Cel mai important – să începem activitatea. Până acum făceam show pentru clienți fără măști, cu măști poate o să ne reușească și mai bine, cine știe?

Show-ul începe

Cât e carantină, Bro, am hotărât să încep filmările propriului show. Experiență deocamdată nu am, dar cred că va fi interesant. Discuții reale cu oameni reali. Am făcut deja anunțul pentru ediția-pilot. Hai să-l publicăm la sfârșit de interviu. Eu le spun tuturor – de aici, din Chișinău, vreau să încep cu adevărat o afacere de succes. „Dirty Mexican” trebuie să devină un brand cunoscut.

https://www.facebook.com/yuri.feraru/videos/278087773201101/?t=42

Pavel Zingan.

Dacă dorești mai multe detalii, poți consulta politica de confidențialitate aici ori ne poți scrie la sesizari@microinvest.md.

Folosim cookie-uri.
Aflați mai multe