Alături de domenii moderne precum IT, inteligența artificială sau robotica, în Republica Moldova se dezvoltă încrezător și agricultura modernă. Tot mai mulți tineri decid să revină acasă și să-și lanseze propriile afaceri, apar noi utilaje și tehnică agricolă care permit automatizarea unui șir de lucrări, dar și tehnici inovatoare de prelucrare a solului, adaptate schimbărilor climaterice.

Un alt criteriu important pentru modernizarea agriculturii este incluziunea financiară: vitală pentru investiții responsabile și la momentul oportun. Nu în zadar se spune: că o zi de primăvară face cât un an. Care este rolul Microinvest în dezvoltarea agriculturii din Moldova, ce soluții financiare oferim clienților Agro, dar și care sunt viziunile companiei despre investițiile în acest sector important pentru țara noastră, află din interviul cu Ivan Parasca, manager regional Nord.

Ivan, suntem în toiul pregătirilor pentru lucrările agricole de primăvară. Cum decurge această perioadă la Microinvest, lider în creditarea Agro după numărul de credite debursate?

Într-adevăr, iarna e pe sfârșite, iar pentru agricultori e perioada când se pun la punct ultimele detalii. Toți fac totalurile anului trecut și își setează scopuri și idei noi de investiții pentru anul curent. Chiar dacă, deja câțiva ani avem ierni fără zăpadă și cu temperaturi ridicate, agricultorii nu se grăbesc să înceapă lucrările. În agricultură totul se face la timp și fără grabă, pentru că natura e schimbătoare. La Microinvest, februarie e luna în care experții interacționează cel mai mult cu clienții Agro. Merg la locul afacerilor, analizează împreună necesitățile de investiții și stabilesc soluții individuale de finanțare. Ca în luna martie, agricultorii să înceapă lucrările agricole cu spor, fără întârzieri și în plină forță. Sperăm cu toții ca 2023 să fie un an bun.

Cât de mult s-a schimbat agricultura din Moldova în ultimii 10 ani?

S-a schimbat esențial și spre bucuria noastră, spre bine. Secetele și schimbările climaterice au făcut ca agricultorii să caute soluții de adaptare și să meargă înainte, în pofida provocărilor. Se investește mult în eficiență și automatizare. Din cauza lipsei forței de muncă în mediile rurale, nu mai e atât de eficient să îndeplinești lucrările manual. În ajutor vin utilajele și agregatele de ultimă generație. De asemenea, se investește în frigidere și tehnică post-cultivare (dotarea depozitelor, liniilor de sortare și prelucrare a roadei). Mulți tineri revin de peste hotare și se implică în afaceri agricole, un pas important spre întinerirea acestui sector. O altă schimbare pozitivă este că agricultorii au început să se orienteze mai activ spre piețe noi de desfacere. Dacă ceva timp în urmă se exporta predominant în țările CSI, acum se exportă și în Europa, Asia și alte regiuni cu perspectivă. E frumos și interesant să fii agricultor, mai ales când descoperi pe deplin potențialul naturii.

Agricultura rămâne a fi unul din cele cele mai riscante domenii de afacere, mai ales în ultimii ani. Cum fac față provocărilor agricultorii și care este suportul Microinvest?

Orice afacere aduce cu sine o mulțime de riscuri, nu doar agricultura. Trebuie doar să le cunoști, să le analizezi și să încerci să le eviți, asta de fapt și înseamnă să ai succes în afaceri. Desigur, există riscuri pe care nu poți să le eviți în totalitate, cum sunt condițiile climaterice. Dar cel puțin poți să te pregătești ca să le treci mai ușor. Pentru a depăși provocările, agricultorii își modernizează utilajele, tehnicile de lucru, depozitele și în toate aceste etape au nevoie de suport financiar sigur și adaptat necesităților. Microinvest ține pasul activ la toate aceste schimbări, ca să ofere soluții flexibile și potrivite pentru agricultori. Avem o echipă mare de experți în creditare și suntem prezenți în 14 regiuni ale țării, ca să găsim formula perfectă de finanțare pentru fiecare antreprenor și afacere, atât în timpuri bune, cât și grele, când e nevoie cel mai mult de sprijin.

Care sunt principalele necesități ale agricultorilor când vorbim despre creditare? Ce trebuie să știe un agricultor despre creditele Agro de la Microinvest?

Agricultorii au nevoie în primul rând să fie înțeleși și susținuți. Dacă să vorbim despre necesități de bază, putem evidenția câteva categorii: capital circulant (investiții în achiziționarea îngrășămintelor, chimicalelor, semințelor, salariilor pentru lucrătorii sezonieri), investiții în tehnică (tractoare, combine, agregate, accesorii și piese de schimb, dotarea punctelor de stocare și producere), cumpărarea terenurilor, animalelor etc. Necesitățile sunt individuale pentru fiecare afacere, mare sau mică, cu un domeniu tradițional sau mai exotic. Microinvest poate oferi suportul financiar necesar pentru orice tip de afacere. Noi nu facem diferența dintre afaceri mici și mijlocii, asigurăm soluții complexe, consultanță și operativitate. Agricultorii din toată țara pot aplica pentru credite de până la 7 000 000 lei, cu grafic flexibil de rambursare și 0% la închidere anticipată. Pentru că știm cât de prețios este timpul unui antreprenor, solicităm un pachet minim de documente și oferim decizie rapidă de creditare, care contează mult, mai ales în agricultură. În 20 de ani pe piața financiară, ne-am adaptat produsele după necesitățile agricultorilor, asta și ne face speciali.

Recomandări pentru investiții responsabile în agricultură.

Obținerea unui credit pentru afaceri, mare sau mic, este un pas important care necesită o analiză complexă despre plusuri și minusuri, efectul economic așteptat, componentele creditului și desigur în cât timp vei răscumpăra banii investiți. Respectând toți acești pași, investiția făcută va aduce doar avantaje. Diferența companiei Microinvest față de alte organizații financiare este că noi ghidăm clienții spre accesarea unui credit responsabil, pentru că succesul lor este de fapt și succesul nostru. La nord, avem agricultori care cultivă levănțică, plante medicinale, au ferme performante de oi și capre, dotate cu linii de producere și sisteme de panouri solare. Iar aceștia sunt doar câțiva din clienții noștri de succes. Dacă să vorbim despre recomandări pentru agricultori, recomand asolamentul (sădirea plantelor prin rotație), investițiile în tehnică performantă, care permite realizarea concomitentă a mai multor lucrări (boronit, cultivat, semănat), sisteme inovatoare de irigare, agricultura ecologică, eficiența energetică și desigur orientarea spre piețe noi. Da, e un proces îndelungat și dificil, dar merită tot efortul, pentru că avem produse demne de piața internațională. Agricultura e un domeniu cu perspectivă pentru Moldova, suntem norocoși să avem un sol bun și oameni harnici. Ar fi păcat să nu o dezvoltăm alături de toate domeniile noi.

Abonează-te la newsletter pentru a fi la curent

Dacă dorești mai multe detalii, poți consulta politica de confidențialitate aici ori ne poți scrie la sesizari@microinvest.md.

Folosim cookie-uri.
Aflați mai multe