Visele devin realitate atunci când iubești cu adevărat ceea ce faci și muncești cu sârguință. Fondatoarea florăriei Azalia, Aliona Tișcovschii, a împărtășit istoria ei de succes în domeniul afacerilor, care a început acum 25 de ani. Povestea ei este un exemplu pentru tinerii antreprenori la început de cale, ca să meargă cu încredere spre obiectivele propuse, în pofida provocărilor.

Încă din copilărie, Aliona visa la propria afacere cu flori. A pornit de la un chioșc modest, iar în câțiva ani și-a deschis propria florărie în orașul Bălți, transformându-și visul în realitate. În acest interviu, antreprenoarea ne-a povestit despre secretele unei afaceri de succes, progresul în nișa floristică, importanța sprijinului familiei și colaborarea în finanțare cu Microinvest, care a fost un pas important în extinderea afacerii sale.

Afacerea cu flori este o activitate frumoasă și riscantă în același timp. Cum a început totul?

Visul de a începe o afacere cu flori a trăit în mine de la o vârstă fragedă. Pasiunea mea pentru tot ce este frumos și dorința de a crea emoții m-au condus la ideea de a-mi deschide propria florărie. Acum 25 de ani, era greu să începi să vinzi flori. Pe măsură ce am crescut și ne-am dezvoltat, am deschis un chioșc, iar apoi, în 2011, visul meu de a avea propriul magazin de flori, Azalia, în sfârșit s-a împlinit. De peste 25 de ani încântăm clienții magazinului nostru cu buchete unice, inspirând prin dragostea noastră pentru flori și combinații speciale.

Din ce țări aduceți florile pentru magazinul Azalia?

La Azalia suntem mândri de selecția noastră bogată de flori: trandafiri de diferite nuanțe, hortensii magnifice, cele mai frumoase și rezistente crizanteme, crini parfumați, mathiola delicată, eustome elegante, lalele de primăvară și alte plante exotice care uimesc prin nuanțele speciale. Multe dintre aceste flori le cultivăm în sera noastră: lalele, bujori și alte plante bulboase. Acest proces ne aduce o plăcere aparte. Importăm multe flori din mai multe țări: Olanda, Ecuador, Columbia. De asemenea cooperăm activ și cu producătorii locali. Florile cultivate în Moldova nu sunt în niciun fel inferioare celor importante și suntem bucuroși să susținem producătorii autohtoni, pentru că într-un fel, și noi suntem producători.

Cum ați început colaborarea cu Microinvest? Cât de importantă a fost pentru afacerea voastră?

De-a lungul celor opt ani de cooperare fructuoasă, pot să împărtășesc doar impresii și experiențe pozitive. Pe toată perioada colaborării, încrederea noastră în profesionalismul și fiabilitatea companiei a devenit tot mai puternică. Echipa Microinvest a fost întotdeauna gata să ne întâlnească la jumătate de drum, oferindu-ne sfaturi și finanțare avantajoasă la momentul oportun. Putem spune că ne-am dezvoltat în paralel. Datorită finanțării primite, ne-am extins semnificativ gama sortimentală, am achiziționat bulbi pentru cultivarea florilor în propria seră și am implementat multe alte proiecte. Pot spune că un credit este o mână de ajutor care deschide ușa către noi oportunități în dezvoltarea afacerilor. Ne bucurăm că Microinvest este mereu alături de noi și credem că și în continuare vom avea o colaborare la fel de frumoasă.

De când dezvoltați o afacere în acest domeniu, cu siguranță au avut loc multe schimbări. Cât de mult s-a dezvoltat această nișă în ultima perioadă?

Într-adevăr, piața de flori a suferit schimbări semnificative timp de 25 de ani. Anterior, sortimentul nostru era destul de limitat, iar alegerea nu era atât de largă, vindeam cel mai mult garoafe și trandafiri. În zilele noastre, sortimentul de flori exotice este pur și simplu uimitor. Arta floristică modernă ne permite să creăm adevărate capodopere din flori, exprimând cele mai frumoase sentimente și oferind emoții unice prin compozițiile noastre.

Cât de greu este să fii femeie antreprenor în Moldova? Ce secrete de afaceri ați putea împărtăși?

Poate suna banal, dar primul și cel mai important lucru este să iubești ceea ce faci. Fără pasiunea sinceră pentru afacerea ta este greu să depășești toate obstacolele, care inevitabil apar pe parcurs. În plus, trebuie să ai multă răbdare, să lucrezi constant la greșeli, să-ți testezi puterea și abilitatea de a vedea oportunități acolo, unde la prima vedere s-ar putea să nu existe. Da, lansarea propriei afaceri implică multe dificultăți, dar în același timp oferă și oportunități incredibile. Sprijinul familiei joacă, de asemenea, un rol important și de neînlocuit. De ceva timp afacerea noastră a devenit una de familie, fiul meu și soția sa se implică activ în dezvoltarea acesteia, aducând idei proaspete și multă energie.

*Microinvest este unica organizație financiară din Moldova care deține certificatul internațional GOLD în domeniul protecției clienților. Acesta implică un proces de creditare responsabil și transparent, finanțare corectă și transparentă și abordare constructivă la orice solicitare.

Abonează-te la newsletter pentru a fi la curent

Dacă dorești mai multe detalii, poți consulta politica de confidențialitate aici ori ne poți scrie la sesizari@microinvest.md.

Folosim cookie-uri.
Aflați mai multe