MCI Logo

„Tehnica performantă este un aspect esențial pentru afacerea agricolă” – Artur Lesco, agricultor, client Microinvest

În timp ce unii decid să plece în străinătate, în căutare de noi oportunități, există oameni care aleg să rămână acasă și să contribuie la dezvoltarea locală. Compania VALENAGRO COM reprezintă un exemplu de afacere agricolă din Republica Moldova, care a demonstrat un progres semnificativ în doar un deceniu și continuă să crească cu încredere, dezvoltând agricultura în Moldova și asigurând locuri de muncă aici, acasă. Fondată în 2014, compania și-a început activitatea pe o suprafață de 1000 de hectare, iar astăzi gestionează o suprafață de 10000 de hectare, concentrându-se pe culturi esențiale precum rapița, grâul de toamnă, floarea-soarelui, porumbul și sorgul.

Reprezentantul companiei, Artur Lesco, client Microinvest a povestit despre impactul social semnificativ pe care îl poate avea o afacere agricolă bine gestionată, evoluția companiei toată această perioadă, tehnologiile inovative adoptate pentru eficientizarea operațiunilor agricole și importanța utilajelor performante în acest sector. De asemenea, am discutat despre provocările și riscurile întâlnite în agricultură, precum și despre colaborarea cu Microinvest în asigurarea finanțării și dezvoltării durabile a afacerii.

Cum a evoluat compania, de la înființare până în prezent, și care sunt principalele culturi agricole pe care vă concentrați?

Compania VALENAGRO COM a fost fondată în anul 2014, desfășurându-și  activitatea pe o suprafață inițială de 1000 de hectare. Activitatea noastră principală se concentrează pe prelucrarea terenurilor agricole din mai multe localități ale raionului Florești. Ne axăm în special pe culturile de bază, cum ar fi rapița și grâul de toamnă, cât și floarea-soarelui, porumbul și sorgul. De-a lungul celor 10 ani, am reușit să ne extindem considerabil, ajungând la o suprafață de 10000 de hectare.

Ce tehnologii inovative ați integrat în activitatea afacerii în ultimii ani și cum au contribuit la eficiența lucrărilor agricole?

La VALENAGRO COM, suntem mereu la curent cu cele mai recente inovații și le implementăm activ în operațiunile noastre. De câțiva ani, am început să utilizăm îngrășământul lichid KAS 32, care a implicat achiziționarea unor echipamente speciale pentru aplicarea eficientă a acestuia, pentru a respecta cerințele specifice fiecărei culturi. De asemenea, utilizăm regulat fungicide și insecticide pentru protecția plantelor. În timpul apropiat, planificăm să adaptăm și tehnologia ,,no-till”, care va minimiza modificările solului și va contribui la conservarea resurselor de apă și sol.

Cât de important este să dispui de utilaje performante în sectorul agricol și în ce măsură acestea influențează eficiența?

Tehnica performantă este un aspect esențial pentru progresul activității agricole. Noi suntem echipați cu tractoare de mare capacitate, ce variază între 155 și 400 de cai putere, cât și cu semănători cu precizie și stropitoare autopropulsate de 36 de metri. Această combinație de tehnologie avansată și viteză mare de lucru este crucială pentru atingerea eficienței dorite. Cu aceste echipamente, putem opera rapid și calitativ, ceea ce ne permite să sporim viteza de lucru și eficiența cu până la 50%. Astfel, nu doar că se îmbunătățește productivitatea, dar asigurăm respectarea strictă a tehnologiilor agricole avansate, pentru o roadă bună și spornică.

Care sunt principalele provocări și incertitudini în domeniul agricol?

Agricultura este un sector plin de riscuri, așa cum a demonstrat anul 2023, cu fluctuații de prețuri de până la 40%, comparativ cu 2022, apărute pe fondul unor costuri foarte ridicate. Dar există și ani foarte buni, când prețurile sunt avantajoase și profiturile sunt pe măsură. Acest domeniu necesită o gestionare prudentă, inclusiv formarea unui fond de rezervă, deoarece profiturile și pierderile pot varia semnificativ de la un an la altul. De asemenea, sectorul agricol este influențat de condițiile climatice, cât și cele politice, fiind unul vulnerabil la calamități naturale care pot afecta recolta. Tinerilor care doresc să se lanseze într-o afacere agricolă, le recomand să fie conștienți de aceste provocări și să-și asume anumite responsabilități, învățând să gestioneze riscurile pentru a asigura sustenabilitatea afacerii pe termen lung.

Dacă ar exista posibilitatea de a vă întoarce în 2014, tot agricultura ați alege?

Da, fără îndoială. Investiția într-o afacere agricolă nu se limitează doar la resurse financiare, ea implică și resurse umane. Prin dezvoltarea acestui sector, contribuim semnificativ la crearea de noi locuri de muncă, care le permit oamenilor să rămână acasă, în Moldova. Având în vedere că țara noastră este predominant agrară, cu aproximativ 80% din teritoriu dedicat agriculturii, este esențial să valorificăm aceste resurse. Așadar, chiar și cu cunoștințele de acum, aș opta din nou pentru o afacere agricolă, văzând-o nu doar ca o oportunitate de dezvoltare economică, dar și ca un mijloc de sprijin al comunității locale.

Cum a contribuit colaborarea cu Microinvest la succesul și dezvoltarea afacerii VALENAGRO COM?

Colaborarea noastră cu compania Microinvest a fost și este una foarte pozitivă și eficientă pentru dezvoltarea afacerii noastre. Pot spune cu încredere că Microinvest este o companie profesionistă și loială, iar noi am fost mereu mulțumiți de serviciile financiare oferite. Ca debitori disciplinați, am achitat toate creditele la timp, ceea ce a contribuit la formarea unei relații de lungă durată. Apreciem în mod special posibilitatea de a obține credite fără gaj, până la suma de 3500000 de lei, un produs financiar valoros, mai ales când ai nevoia de finanțare rapidă, care este esențială în salvarea recoltei în anumite circumstanțe neprevăzute. Suntem siguri că vom colabora la fel de productiv și în următoarele proiecte de dezvoltare.

*Microinvest este unica organizație financiară din Moldova care deține certificatul internațional GOLD în domeniul protecției clienților. Acesta implică un proces de creditare responsabil și transparent, finanțare corectă și transparentă și abordare constructivă la orice solicitare.

ACȚIUNE:

Abonează-te la newsletter pentru a fi la curent

Alte noutăți

FIȚI LA CURENT CU TOATE EVENIMENTELE