Interviu cu Dumitru Svinarenco, Directorul Executiv Microinvest și Pavel Zingan. 

Bună ziua, Dumitru. În condițiile crizei actuale persoanele de conducere din cadrul băncilor nu sunt dispuse să ofere careva comentarii. Totuși, organizațiile de creditare, fiind mai mici, sunt mai receptive și deschise spre comunicare. Așadar, vă mulțumesc că ați acceptat să ne oferiți un interviu anume acum.

Pavel, nu e nici o problemă. Aș vrea totuși să fac o precizare privind dimensiunile. Știți care e suma totală a portofoliului de credite Microinvest?

Recunosc. Din păcate nu am precizat înainte de discuția noastră…

1 miliard 960 milioane de lei. Dacă am plasa Microinvest în ratingul băncilor, compania noastră s-ar afla pe locul șase din Moldova, potrivit portofoliului de credite.

Atunci discuția noastră devine și mai interesantă. Eram convins că majoritatea portofoliului companiei o constituie creditele acordate persoanelor fizice. Însă, se pare că putem aborda subiectul care îmi este mai aproape. Business-ul. Așa este?

Da. Ca să vă fie mai ușor să înțelegeți, Microinvest are aproximativ 4 000 de clienți antreprenori și în jur de 36 000 de debitori veniturile cărora constau preponderent din salarii. În același timp, este clar că creditele acordate afacerilor reprezintă majoritatea portofoliului – aproximativ 70%.

Atunci, pentru a încheia partea introductivă, care este sursa de finanțare pentru activitatea de creditare? Judecând după suma portofoliului de credite, desigur nu este vorba despre un grup de personae fizice?

Microinvest are o cooperare de succes cu peste 13 creditori străini diferiți. Mulți dintre ei oferă fonduri pentru dezvoltarea antreprenoriatului, inclusiv FMO, DGGF, guvernul Olandei, DFC (WBC) guvernul SUA și multe alte fonduri de dezvoltare specializate: Blue Orchard, DWM, Triple Jump, Simbiotics…

În acest context, cred că următoarea mea întrebare va fi una potrivită, deși e posibil să nu fie pe plac unor oameni de afaceri. Nu aveți impresia că unii anterprenori au o opinie infantilă că băncile și organizațiile de creditare sunt obligate să renunțe la plățile aferente împrumuturilor și dobânzilor pe parcursul perioadei de urgență? Sau, cel puțin, să le reeșaloneze, să reducă ratele dobânzilor, și în general să fie ”înțelegătoare”. În același timp, statul nu planifică acordarea ajutorului băncilor, cu atât mai mult organizațiilor de creditare…

În măsura în care își poate permite managerul unei organizații de creditare, sunt de partea afacerilor. Criza e o lovitură neașteptată pentru toată lumea. Desigur, noi am trecut prin câteva crize în trecut, însă e prima dată când întreprinderile sunt nevoite să se închidă pentru o perioadă nedeterminată.

De aceea, primul lucru pe care l-am făcut a fost să amortizăm într-o oarecare măsură ceea ce se întâmplă cu debitorii noștri. Am anulat penalitatea pentru tot portofoliul de credite din 17 martie până la sfârșitul lunii mai.

După părerea mea, este o formulare echilibrată. Pe piață sunt exemple de anulare a rambursării ratelor la credite, însă consider că este suficientă anularea penalității pentru a evita tentațiile suplimentare ale întreprinderilor de a amâna plățile. În opinia mea, dacă o întreprindere dispune de bani pe timp de criză, nu este nici un sens să acumuleze datorii pentru mai târziu. Iar pentru cei care se află într-o situație dificilă, anularea penalității reprezintă un ajutor suficient. Care sunt planurile companiei în ceea ce ține de restructurare?

Experții noștri în creditare și call centrul lucrează cu fiecare client în mod individual. Dacă un client are posibilitatea de a achita datoria, recomandăm să facă acest lucru. După cum am spus, acumularea datoriei nu are sens. Am decis să nu complicăm situația și am elaborat un „pachet” unic de măsuri de restructurare. Nu voi intra în detalii acum, dar obiectivul acestuia este ca fiecare client să revină la suma curentă a datoriilor în maxim 9 luni.

Dumitru, înțeleg că în condițiile de față nu e cazul să facem prognoze. Dar totuși, vreau să înțeleg la ce ne putem aștepta în situația dată. Care este părerea Dumneavoastră? În special ținând cont de faptul că aveți 4 000 de clienți antreprenori. Compania trebuie să planifice pașii pe care urmează să-i facă…

E vorba mai mult de strategie decât de prognoză. Situația cu sectorul agricol este cea mai clară. Ciclul de creditare aferent acestuia este destul de specific. În condiții normale, întreprinderile agricole nu efectuează plăți timp de până la 9 luni. În plus, cred că în cadrul crizei actuale, sectorul produselor alimentare va fi afectat într-o măsură mai mică, în special partea focusată pe piața internă.

În ceea ce privește alte sectoare, cele mai afectate, este timpul să dovedim că organizația noastră într-adevăr este un „partener de încredere”. De exemplu restaurantele… Acum, vor avea nevoie de bani pentru „restart”, pentru că au pierdut practic toate mijloacele circulante din cauza carantinei. În plus, nu cred că o singură tranșă a creditului va fi suficientă, este posibil să fie nevoie de două sau mai multe. Însă ceea ce vreau să spun este… Eu și echipa mea ne-am alăturat Microinvest în 2015, într-un moment dificil pentru companie și ne-am focusat pe gestionarea crizei. Noi am făcut față. Sunt convins că abilitatea de a „supraviețui” face parte din ADN-ul business-ului din Moldova.

Dispuneți de rezervă suficientă ca să vă asumați rolul de amortizor pentru sectorul real, cel puțin pentru clienții companiei?

Actualmente, Microinvest are acumulate rezerve pentru acoperirea riscurilor, de asemenea, nu uitați de faptul că creditorii noștri sunt practic instituționali. Mijloacele oferite de ei nu sunt doar banii companiilor, ci banii guvernelor și misiunea lor este de a sprijini antreprenoriatul, inclusiv în Moldova. Astfel, din punctul meu de vedere perspectivele pentru anul 2020 evident nu sunt unele optimiste, dar cu siguranță nu e cazul să intrăm în panică. Cred că ne vom descurca. Și afacerile tot.

Pavel Zingan

Abonează-te la newsletter pentru a fi la curent

Dacă dorești mai multe detalii, poți consulta politica de confidențialitate aici ori ne poți scrie la sesizari@microinvest.md.

Folosim cookie-uri.
Aflați mai multe