MCI Logo

„E greu să-ți dezvolți o afacere fără investiții și parteneri, mai ales în agricultură” – Valentina Moscul, clientă Microinvest

În timp ce mulți decid să plece peste hotare, pentru o viață mai bună, există persoane care aleg să revină acasă și să se dezvolte aici, alături de cei dragi. Un exemplu sunt fondatorii Gospodăriei Țărănești „Valentina Moscul”, familia care acum 16 ani a decis să își deschidă o afacere agricolă în satul său de baștină – Boșcana. Astăzi cultivă răsad și legume bio, în peste 2 hectare de sere, comercializate în magazinele și piețele din toată țara.

Ca în oricare afacere, au avut de trecut peste multe provocări, inclusiv necesitatea de resurse financiare la momentul oportun. Pentru suport financiar rapid și transparent, Valentina Moscul și soțul său au apelat la compania Microinvest, devenind în timp parteneri de încredere. Anul acesta, antreprenorii au făcut o investiție importantă pentru dezvoltarea afacerii, construind două sere moderne după o tehnologie nouă, unde vor putea crește răsad tot anul împrejur. Cum e să fii agricultor în Republica Moldova, ce necesități au antreprenorii din domeniul agricol și cât de rentabilă este această ocupație în țara noastră, află din acest interviu.

Când și cum ați făcut primii pași în agricultură și de ce ați ales anume acest domeniu de afaceri?

Istoria noastră se aseamănă cu istoria multor moldoveni din acea perioadă. Soțul a emigrat în Grecia, acolo a lucrat o perioadă în sere și a fost inspirat de ideea să lansăm o afacere agricolă acasă, în țărișoara noastră mică și frumoasă și să ne păstrăm familia împreună. Am început cu forțele proprii, am cumpărat teren, am ridicat gardul, ne-am construit singuri primele sere. Nu a fost ușor, în agricultură ca să ai succes trebuie să te dedici în totalitate și să muncești cu suflet și sârguință. Noi nu avem vacanțe lungi sau sărbători multe. Lucrăm tot anul împrejur. Agricultura e ca un copil, necesită grijă continuă. În decembrie, după încheierea sezonului, facem curățenie în sere și începem din nou ciclul de sădire a semințelor. La 2 hectare e multă muncă, dar suntem implicați toată familia – eu și soțul, copiii și familiile lor și împreună ne reușește.

Ce soiuri de legume creșteți în sere? Cât de ușoară și rentabilă este agricultura în Moldova?

Creștem practic toate tipurile de legume: roșii, castraveți, ardei dulci, varză, vânătă. Începem sezonul cu creșterea răsadului, după care cultivăm legume. Răsadul necesită multă atenție, dacă ai greșit ceva poți să pierzi tot. La moment avem peste 16 soiuri de roșii și 3 soiuri de castraveți. Primul ciclu îl începem cu roșiile, apoi din august cu castraveții. Atât legumele cât și răsadul le vindem la piață, lumea deja ne cunoaște și în timp devin clienți fideli. De asemenea avem contracte cu rețele de supermarketuri, ducem legume în toată țara, gustoase, frumoase și fără nitrați. Dacă muncești corect și cu străduință ai rezultate și lumea te apreciază. Agricultura e mai mult o ocupație de suflet, nu e pentru toți. Dar dacă lucrezi cu dragoste, plăcere și faci investițiile corect și la timp e destul de rentabilă.

De ce are nevoie un agricultor ca să-și dezvolte afacerea? Cum ați început colaborarea cu Microinvest?

Agricultorii au nevoie de parteneri care pot să le ofere suportul necesar rapid și la momentul potrivit, ca să-și facă lucrul, să nu aibă pierderi și să poată să întoarcă banii. Fără credite e practic imposibil să te dezvolți, mai ales în agricultură. Dacă nu ai pus semințele la timp sau ai întârziat cu unele lucrări, nu faci nimic tot anul. Cu Microinvest colaborăm deja de mulți ani și îi recomandăm tuturor cu încredere. La început, când avem doar câteva sere, puțini erau gata să ne crediteze. Microinvest a avut încredere în ideea noastră. Au venit în vizită, ne-au făcut analiza și în 2 zile am primit banii. Rapid, profesionist, fără prea multe bătăi de cap. Desigur că am avut și noi frică la primul credit. Îmi amintesc și acum că am adunat banii în 2 luni ca să-i întoarcem cât mai rapid. Apoi am înțeles că important este să-i investești corect și să apelezi la un creditor bun.

Ce planuri pentru dezvoltare aveți? Ce recomandări le-ați oferi celor care încă ezită să-și lanseze o afacere în Moldova?

Dacă muncești cu suflet ai rezultate, chiar și în Moldova. Încurajez moldovenii să revină acasă. Se poate și la noi să crești afaceri de succes. Mai greu, dar se poate. În schimb ești acasă, alături de cei dragi și contribui la dezvoltarea țării tale. Planificăm să modernizăm serele noastre. Anul acesta am investit în construirea a 2 sere automatizate pentru creșterea răsadului. De asemenea, periodic ne diversificăm sortimentul de soiuri de legume și răsad. Suntem mulțumiți și ne place ceea ce facem, probabil asta contează cel mai mult. În plus și statul ne susține cu diferite proiecte pentru agriculturi, subvenții. Cel mai frumos este că suntem siguri că ideea noastră va fi dezvoltată și de copii, care lucrând alături de noi, au îndrăgit și ei agricultură. Pentru alte investiții cu siguranță vom apela la Microinvest. Au fost alături de noi de la început și ne bucurăm că putem să creștem împreună.

*Microinvest este unica organizație de creditare nebancară din Moldova, care aderă la principiile internaționale de protecție a clienților. Acestea presupun un proces de creditare responsabil și transparent, bazat pe abordare corectă, respectuoasă și echitabilă în deservirea clienților.

ACȚIUNE:

Abonează-te la newsletter pentru a fi la curent

Alte noutăți

FIȚI LA CURENT CU TOATE EVENIMENTELE