MCI Logo

Ce sunt creditele? Fapte interesante despre primele împrumuturi, gaj și dobândă

Ce faci când vrei mult un lucru, dar nu ai suficienți bani ca să îl cumperi la moment? Corect, poți aplica pentru un credit sau mai simplu – lua bani cu împrumut, care îți vor permite să-ți realizezi planurile și să achiți suma împrumutată în rate, pe o perioadă determinată de timp. Obișnuința de „împrumuta” bani a luat viață cu mulți ani înainte de era noastră, încă în Babilon, Egipt și Asiria, unde au fost atestate primele mențiuni despre credite și creditori.

Ideea de CREDIT, care se traduce din latină „cred” sau „am încredere”, a venit odată cu dorința negustorilor de a cumpăra mai multă marfă decât bani pe care îi aveau la ei. Astfel, au apărut primele instituții specializate pe credit. Modul de funcționare a acestora era practic identic cu procesul de creditare din prezent: banca sau organizația de creditare nebancară îți oferă bani de care ai nevoie, cerând în schimb o DOBÂNDĂ, iar drept garanție că tu vei întoarce banii la timp, se pune ceva în GAJ. Simplu ca Bună Ziua, trebuie doar să-ți cunoști posibilitățile de plată, să știi cum se calculează prețul total al creditului și să faci plățile lunare la timp.

DOBÂNDA: explicație pe înțelesul tuturor

Formula unui credit e simplă: primești banii, după care trebuie să îi dai înapoi. Pe lângă suma acordată, pentru faptul că te folosești de banii împrumutați atunci când ai nevoie, se achită un procent, numit dobândă. În general, dobânda depinde de trei factori importanți: suma creditată, perioada de rambursare și rata. De asemenea, dobânzile pot fi de două tipuri: fixe (care rămân neschimbate pe toată perioada creditului) și variabile (în funcție de evoluția indicilor de referință).

Când vorbim despre dobândă, trebuie să cunoaștem și ce înseamnă DAE (Dobânda Anuală Efectivă) sau mai simplu: costul total al creditului. DAE conține atât rata dobânzii, cât și costurile suplimentare (alte comisioane și taxe). S-ar părea că sună complicat, dar de fapt, trebuie doar să prinzi firul. În plus, experții în creditare sunt obligați să-ți explice fiecare etapă și calcul, dar și să se asigure că totul îți este clar și nu ai dileme nerezolvate.

De ce e nevoie de GAJ când iei un credit?

Atunci când o bancă sau OCN acordă un credit există anumite riscuri, că banii împrumutați nu vor fi restituiți. Drept siguranță că creditul va fi achitat integral și la timp se ia ceva în gaj. Obiect al gajului pot fi diverse bunuri, în funcție de suma creditului. De exemplu, în tribul de indieni Kwakiutl exista un obicei interesant: atunci când cineva lua un împrumut, își lăsa în gaj… numele. Astfel, nimeni din locuitori nu îi spunea pe nume, până nu achita datoria în totalitate.

Și că tot vorbim de gaj, iată câteva lucruri „ciudate” pe care sunt gata să la recunoască unele bănci. De exemplu, o bancă din Italia primește ca gaj – cașcaval Parmezan. Motivul ar fi că în caz de neachitare a creditului, acest cașcaval faimos se va vinde foarte ușor. Iar cei de la Credit Municipal de Paris sunt gata să primească drept gaj… băuturi de colecție. Această opțiune s-a bucurat de succes chiar din primele zile, iar camera de păstrare s-a umplut cu tot felul de sticle scumpe.

Un credit „responsabil” îți va aduce doar beneficii

Creditele sunt mijloace absolut esențiale pentru lumea modernă, pentru că sunt puține persoane care își permit să cumpere lucruri costisitoare, precum: casă, mașină cu banii cash sau să pornească o afacere, care necesită investiții permanente pentru dezvoltare și extindere. În această ordine de idei, există câțiva pași siguri de care trebuie să ținem cont, pentru a face dintr-un credit o situație din care vom avea doar de câștigat:

  1. Alegerea creditului potrivit (de nevoi personale, de afaceri, agro, auto) – fiecare are rate și dobânzi potrivite pentru situațiile respective;
  2. Stabilirea sumei de bani de care avem nevoie și scopului de utilizare;
  3. Calcularea posibilităților individuale de plată și prețului total al creditului;
  4. Coloborarea cu un creditor responsabil, care te va înțelege în totalitate și îți va oferi cea mai bună soluție.

Apropo, la Microinvest oferim credite pentru oameni harnici, ca să-și realizeze scopurile propuse și să-și asigure o viață frumoasă și confortabilă.

ACȚIUNE: