MCI Logo

Bocla Anatolie: „Noi ajutăm oamenii să se simtă bine și încrezuți în ceea ce poartă”

Un proverb spune că „haina nu îl face pe om”. Totuși, o ținută bine aleasă, care se potrivește perfect cu stilul și dispoziția ta, cu siguranță îți poate face ziua mai bună și te poate scoate în evidență. De acest lucru s-a convins și Bocla Anatolie, proprietarul unei croitorii cunoscute din orașul Edineț, care ajută zilnic zeci de oameni să-și creeze ținutele perfecte. A îndrăgit croitoria încă de când era copil, ambii săi părinți fiind croitori de profesie, iar când a ajuns la etapa să-și aleagă îndeletnicirea, a mers cu încredere la Școala de Croitori.

Croitorul de la Edineț, priceput în toate

Dacă ar fi să întrebăm oamenii din oraș unde putem să ne coasem sau modificăm o haină în Edineț, majoritatea ne-ar trimite anume la croitoria domnului Anatolie, amplasată chiar în piața din centrul orașului. Astăzi aici activează 7 croitori iscusiți, iar cu ajutorul unui suport financiar de la Microinvest, proprietarul croitoriei, Bocla Anatolie, a reușit să-și doteze punctul de producere cu mașini de cusut și utilaje de ultimă generație, potrivite pentru orice tip de țesături și croieli.

„Pasiunea pentru meșteșugul de a croi o am în sânge de la părinții mei. Ei aveau o croitorie, iar fiind copil am participat la toate etapele de coasere a hainelor și am îndrăgit și eu această îndeletnicire. Mi-am făcut studiile în Chișinău, în acest domeniu, după care am revenit în Edineț unde am lucrat specialist în croitorie, timp de 18 ani. După privatizare, împreună cu echipa am început să lucrăm în baza patentei și așa, puțin câte puțin, mi-am pus pe picioare mica mea afacere. Coasem tot ce se poate de cusut, de la adaptarea hainelor pentru diverse mărimi, până la ținute de gală. La nunțile de înainte de pandemie, îmbrăcam toți oaspeții cu câte două costume sau rochii. Și acum avem comenzi, nu există haină pe care nu am putea să o ajustăm”, ne-a povestit entuziasmat Bocla Anatolie, în timp ce ne-a prezentat mica, dar confortabila sa croitorie.

„În pandemie am cusut măști pentru tot orașul Edineț. Asta ne-a ajutat să supraviețuim”

Specializarea de bază a croitoriei din Edineț este reparația și ajustarea hainelor după mărimi individuale. După cum ne-a mărturisit proprietarul, astăzi piața e plină de tot felul de modele de haine, dar care nu se potrivesc pentru toți. Cel mai des sunt adaptate hainele comandate online sau trimise din Europa. Primăvara aceasta, au avut marele noroc să câștige un proiect de la primăria Edineț, care le-a permis să coase măști, pe toată perioada pandemiei. Secretul succesului unei croitorii stă nu doar în specialiști buni, dar și în utilaje performante, care cer și investiții mari.

„Avem mașini de cusut de toate vârstele, unele chiar din anii `80, rămase de la fabrica unde am lucrat. Le-am păstrat și utilizat cu grijă și sunt bune până în prezent, pentru reparația hainelor mai simple. Mașinile mai noi le-am cumpărat pe parcurs, majoritatea în credit. Ele sunt foarte scumpe, mai ales modelele japoneze care cer o investiție de peste 1800 de euro fiecare. Dar merită, sunt automatizate, trebuie doar să programezi sarcinile și ele lucrează pentru tine. Mai ales că acum practic toate hainele sunt din tricotaj elastic, pe care nu poți să-l coși cu o mașină simplă”, spune proprietarul croitoriei din Edineț.

„Dacă lucrezi și ai venit, nu ai de ce să te temi de credite, mai ales de la Microinvest”

Investițiile corecte și bine gândite, făcute la momentul oportun au toate șansele să-ți aducă doar rezultate frumoase. Trebuie doar să faci acest pas cât mai conștient și să apelezi la o organizație de creditare responsabilă. Bocla Anatolie nu s-a temut niciodată de credite, iar după primul împrumut luat la Microinvest, pentru achiziționarea unor mașini de cusut noi pentru croitoria sa, a înțeles cât de importantă poate fi o colaborare cu un creditor responsabil.

„Despre credite am o părere foarte bună, dacă vrei să crești, te ajută foarte mult. Colaborarea mea cu Microinvest, încă de la primul credit s-a dovedit a fi una productivă, din toate punctele de vedere. I-am explicat expertului în creditare ce planuri am și de ce am nevoie și el mi-a oferit cea mai bună soluție. Sunt deja la al patrulea credit. Ultimul l-am luat pentru refinanțare, cu o sumă mai mare și pe o perioadă mai îndelungată. Țin la istoria mea creditară, de aceea nu am avut nicio situație de întârziere, chiar și în pandemie. Noi am lucrat și am achitat totul la timp. Secretul succesului nu e deloc complicat: banii trebuie investiți corect și cu cap, nu să îi cheltuiești în aer”, afirmă cu încredere, Anatolie Bocla.

ACȚIUNE:

Abonează-te la newsletter pentru a fi la curent

Alte noutăți

FIȚI LA CURENT CU TOATE EVENIMENTELE