Interviu cu Vitalie Roșca, coproprietarul unui grup de companii din Cahul, realizat în cadrul proiectului „Microinvest – un creditor responsabil”.

Vitalie, bună ziua. Prima întrebare e despre grupul de companii. Aș vrea să-mi imaginez mai bine. Cu ce vă ocupați?

Avem câteva direcții de activitate. Alimentație publică, brutărie, magazin. Într-un anumit moment, desfășurând activitatea în alimentația publică, ne-am gândit să ne extindem și am început să hrănim angajații companiilor mari. Am deschis puncte de alimentare la Giurgiulești și la compania Draxlmaier. De asemenea, trebuie să menționez autoservice-ul și magazinul de piese de schimb.

Domenii de activitate foarte diferite. Cu ce ați început?

Am deschis un pub în 2003, iar puțin mai târziu – un club de noapte. Cu pub-ul a mers așa și așa, dar clubul a fost un început foarte bun. Cred că nu mai țineți minte, dar cândva făceam parte din „viața de noapte”. Dj, prezentator, un interviu pe allfun a fost….

De obicei „oamenii de noapte” rămân în business-ul de noapte pentru totdeauna…

Eu am avut mai mult noroc. Am simțit la timp schimbarea tendințelor și am trecut de la noapte la zi. Am început cu deschiderea unui mic restaurant…iar ce am făcut după se poate vedea după lista de activități enumerate mai sus.

Vitalie, am o propunere… În urmă cu câteva interviuri, m-am ciocnit cu o părere a interlocutorului, precum că ar fi timpul ca afacerile din Chișinău să se orienteze spre investiții în regiuni. Aceasta este „responsabilitate socială” – Moldova nu se va afirma ca stat, dacă nu va crește economia în provincii, plus la toate este și rentabil. În afara Chișinăului există oportunități de a câștiga. Puteți să vorbiți despre Cahul din acest punct de vedere?

O să încerc. Orașul Cahul este situat pe locul trei în Moldova, după numărul de locuitori. Ce atrage atenția – multe familii tinere cu copii. Așadar, un centru de divertisment pentru copii, unde părinții împreună cu copiii pot petrece weekend-ul, ar putea fi o locație interesantă. Apropo aceleași grădinițe private ar fi solicitate.

Un început neașteptat. Credeam că o să începeți cu odihna curativă, aveți ape minerale deosebite, sau cu apropierea de frontieră…

Frontiera – este o temă de discuție aparte. Poziția geografică a orașului sugerează în sine un trafic mare a transportului de mărfuri Ucraina – România. Tranzitul întotdeauna deschide noi oportunități pentru afaceri. Dacă e să vorbim despre odihnă, aceasta nu presupune doar sanatoriul „Nufărul Alb”. Înainte de pandemie aici veneau turiști din Rusia și Germania. Orașul Cahul este amplasat într-o zonă pitorească, aici poți să vii pentru câteva zile sau să te reții în drumul spre Bulgaria și îanpoi. Noi tot planificăm să construim anul următor un mic complex turistic pe malul lacului. Pandemia doar o să treacă. Căsuțe, saună, posibilitatea de a vedea și lucra, la dorință, în podgoriile din apropiere, de a gusta din plin din turismul agro, de a te odihni puțin de gălăgia de la oraș. I s-a făcut dor unui german de rutina de la țară? Avem ce arăta. Poate mulge capra și să guste laptele proaspăt, nu e oare odihnă pentru un orășean?

Bine. Grădinițe pentru copii. Turism și odihnă. Direcția curativă. Ce se mai poate?

La Cahul se găsește un activ important pentru afaceri. Nu degeaba, Draxlmaier își desfășoară aici activitatea de producere, iar numărul de angajați continuă să crească.

Vă referiți la forța de muncă?

Da. Cu începutul pandemiei, multe brațe de muncă s-au întors în țară. Nu toți vor să se întoarcă înapoi peste hotare. Dacă o să aibă ofertă de muncă – mulți vor rămâne. Trebuie de ținut cont de acest moment. Altfel, mai devreme sau mai târziu, Moldova va trebui să importe forță de muncă din afara țării. Acesta e momentul oportun de a păstra acasă cetățenii țării noastre. Deci, la Cahul, se poate desfășura orice activitate din domeniul producerii sau serviciilor, unde e nevoie de brațe de muncă.

Vitalie, mulțumesc. Ultima întrebare despre partenerul rubricii. Vă finanțați la Microinvest. De ce anume ei? Pe piața financiară doar sunt atât de multe oferte…

Răspunsul e unul. Viteza și abordarea individuală. Uneori acestea sunt mult mai importante decât un plus-minus la rata dobânzii. Dacă avem o idee bună și trebuie să o transformăm în realitate cât mai rapid, atunci operativitatea este o prioritate în alegerea partenerului de creditare. În ultimii 3-4 ani, cu ajutorul creditelor oferite de Microinvest am cumpărat și mijloace circulante, și utilaj. Două-trei ore și problema cu resursele financiare este soluționată. Viteza este deseori cheia succesului în afaceri.

Pavel Zingan

Abonează-te la newsletter pentru a fi la curent

Dacă dorești mai multe detalii, poți consulta politica de confidențialitate aici ori ne poți scrie la sesizari@microinvest.md.

Folosim cookie-uri.
Aflați mai multe