MCI Logo

„Am reușit să aducem gustul croasanților francezi în bucătăriile gospodinelor din Moldova” – Victor Gudima, client Microinvest

Dacă ai vizitat măcar o dată Italia, la sigur ai îndrăgit tradiția matinală respectată cu strictețe de italieni – „collazione”, un mic dejun apetisant, servit cu cafea aromată și ceva dulce, cum ar fi croasanții proaspăt scoși din cuptor. Antreprenorul Victor Gudima, client Microinvest, a rămas impresionat de gustul croasanților congelați, copți acasă și serviți la mic dejun, atât de îndrăgiți în toată Europa și a decis să-i aducă și în Moldova, fondându-și afacerea proprie în domeniul patiseriei – Panadero.

Croasanți clasici sau cu umplutură, melci cu vișină sau stafide, pain au chocolat și rulouri cu șuncă și cașcaval – sunt câteva din produsele congelate marca Panadero, pe care poți să le gătești rapid și ușor chiar în bucătăria ta, cu un gust autentic și aromat, la care au lucrat patiseri din Moldova și Europa. Mai nou, deserturile Panadero pot fi servite într-o locație splendidă, chiar în inima Chișinăului, inaugurată cu suportul financiar oferit de Microinvest. Cum au reușit să creeze rețeta perfectă de croasanți congelați moldovenești, dar și ce alte produse speciale găsim la Panadero, află din acest articol.

Panadero – de la idee și până la succes. Cum v-ați lansat și cu ce vă ocupați astăzi?

Eu nu sunt patiser și nici bucătar de profesie, dar sunt un vizionar bun al ideilor de afaceri care vor prinde viață. După o vizită la sora mea în Italia, am rămas impresionat de cât de gustoși pot fi croasanții congelați copți acasă. Moi, pufoși și cu un gust atât de rafinat. Anume acei croasanți ne-au inspirat să-i producem în Moldova. La început produceam și livram croasanți copți pentru HoReCa, erau foarte solicitați și apreciați de numeroase restaurante, hoteluri și localuri, cărora, pe lângă patiseria de calitate, le ofeream și instruiri cum să o gătească corect. Majoritatea din ei, în timp, au devenit clienții noștri fideli. Paralel, ne-am perfecționat rețeta croasanților congelați și ne-am lansat în retail, sub brandul Panadero. Iar din 2023 suntem prezenți fizic în centrul istoric al Chișinăului – locația noastră de suflet.

Care e secretul patiseriei congelate? Cum ați reușit să creați rețeta croasanților perfecți?

Nu e simplu să creezi rețeta unui croasant. De fapt, e una din cele mai complicate rețete. Trebuie să creezi consistența perfectă nu doar la gust și formă, dar și care se va păstra bine la congelator. Ne-a luat mult timp, probe și dedicație ca să ajungem la gustul de croasanți pe care ni i-am dorit. Inițial ne-am gândit să aducem un patiser din altă țara, cum fac toți, dar totuși am vrut să-i creștem pe ai noștri, moldoveni. Împreună cu patiserii Panadero am mers la mai multe instruiri în Germania, Franța și Italia, de asemenea, au venit bucătari europeni la noi, ca, în final, să creăm rețeta croasanților noștri delicioși pe care îi poate găti și gusta fiecare. Secretul e în produsele prime, consistența bine lucrată, dragostea și munca depusă din partea întregii echipe.

Cât de apreciate sunt semipreparatele în zilele noastre? Ce deserturi speciale găsim în patiseria voastră cochetă din centrul Chișinăului?

Foarte apreciate. În ritmul nostru de viață modern, când timpul e atât de prețios, produsele semifabricate sunt o soluție bună și o delectare pentru gospodari și gospodine. În doar 20 de minute poți să gătești croasanți, melci sau rulouri, care îți vor umple bucătăria cu aromă. În patiseria Panadero ne-am dorit să aducem atât produse clasice cât și deserturi deosebite. De exemplu, clienții pot gusta la noi croasanți proaspeți în sortiment, ecler cu levănțică, cheesecake cu fistic, cheesecake cu pară caramelizată și gorgonzola și chiar renumitul desert San Sebastian. Toate sunt produse pe loc, în fiecare dimineață, de patiserii noștri talentați. Pe lângă patiserie, avem în meniu și câteva poziții pentru toate mesele din zi, de la mic dejun, prânz și până la cină. Am fost foarte bine primiți de localnici și cei care lucrează în această zonă. Ei spunea că de mult își doreau un local de așa tip aici. Și iată-ne pe noi.

Despre suportul Microinvest și importanța investițiilor responsabile în dezvoltarea unei afaceri.

Ca să creezi un produs bun și actual, ai nevoie de cunoștințe, experiență și desigur utilaje performante. La Panadero noi încă facem patiserie artizanală, totuși avem nevoie de dispozitive performante de malaxare și laminare. De asemenea, avem nevoie de investiții mari atunci când deschidem o locație. Pentru aceste situații e foarte important să ai alături parteneri buni, precum Microinvest. Avem o colaborare frumoasă, chiar de la primul credit pentru afaceri pe care l-am luat. Sunt receptivi, operativi și înțelegători. Pentru antreprenori aceste calități sunt extrem de apreciate, altfel e greu să te menții pe piață. La sigur vom colabora și în următoarele proiecte din lista noastră de scopuri, pentru că avem multe și frumoase.

Ce locații și deserturi noi planificați să adăugați în „meniul” afacerii Panadero?

Suntem foarte bucuroși că avem doar câteva luni de când ne-am deschis, dar oamenii deja ne întreabă când și unde inaugurăm următoarea locație. Asta ne face să visăm la o rețea de patiserii Panadero în toate zonele orașului, iar pe viitor de ce nu, poate și în regiuni. Desigur vom continua să ne îmbunătățim produsele și rețetele, să creăm deserturi noi, atât proaspete cât și congelate. Ne place ceea ce facem la moment și cât de apreciați suntem de public, înseamnă că o facem bine. Desigur că există și provocări în afaceri, și noi ne-am confruntat și ne confruntăm cu lipsa de cadre, identificarea furnizorilor pentru produse prime, perioade mai instabile sau de criză, acestea doar ne fac mai puternici și încrezuți să ne continuăm ideea frumoasă cu care am început. Mai ales că avem alături parteneri de încredere, precum Microinvest.

*Microinvest este unica organizație de creditare nebancară din Moldova, care aderă la principiile internaționale de protecție a clienților. Acestea presupun un proces de creditare responsabil și transparent, bazat pe abordare corectă, respectuoasă și echitabilă în deservirea clienților.

ACȚIUNE:

Abonează-te la newsletter pentru a fi la curent

Alte noutăți

FIȚI LA CURENT CU TOATE EVENIMENTELE