Când mulți antreprenori se confruntau cu criza pandemică, Dumitru Ciuprină a decis că trebuie să acționeze, lansându-și o afacere de familie în domeniul turistic – pensiunea „La iepurași”. O locație pitorească localizată în satul Lunga, cu bazin, cazare, saună și chiar sală de evenimente, vizitată nu doar de oaspeți din raionul Florești, dar și din întreaga țară. Pandemia a fost motorul afacerii. Iar clienții entuziasmați – sursa de motivație că se poate să dezvolți turismul rural acasă, dacă ai o idee clară și parteneri buni alături.

Află istoria de succes a familiei Ciuprină, fondatorii afacerii „La iepurași”.

Dumitru, cum ați făcut primii pași în antreprenoriat?

Dacă îmi spunea cineva cu 3 ani în urmă că în 2023 „La iepurași” vom avea 5 căsuțe de cazare și că la sezon vor fi mai multe cereri decât locuri, la sigur nu îi credeam. Nu pot să spun că a fost complicat să ne dezvoltăm, posibil am avut un pic de noroc ca să ne lansăm la momentul potrivit, când în Moldova a început să ia amploare domeniul turistic. În 2018, am preluat o afacere deja existentă, cu foișoare și bazin. Am început a face investiții în primele căsuțe, saună cu jacuzzi, ciubăr și sala de evenimente, toate cu pași mici dar încrezători. Ne aflăm într-o locație pitorească, cu aer curat și o priveliște minunată, iar faptul că nu suntem aproape de Chișinău e mai mult un avantaj, decât un dezavantaj. Oamenii din oraș vin la noi ca să scape de îmbulzeala din oraș.

Ce găsim „La iepurași” și prin ce ați reușit să vă remarcați?

Pe timpul verii avem piscină, vizitată în special de oamenii din raionul Florești. De asemenea avem foișoare pentru petreceri la aer liber. Și chiar o sală de evenimente cu o capacitate medie. Iarna, deschidem sauna cu ciubăr și jacuzzi. Cele mai solicitate sunt căsuțele cu cazare, la moment sunt disponibile 5 căsuțe pentru familii mari și mici. Acestea sunt dotate cu toate cele necesare, atât pe timp de vară, cât și iarnă. În plus se remarcă prin construcția A-frame și localizarea chiar în sânul naturii. Vara, avem și câmpul de levănțică, locație perfectă pentru sesiuni foto și odihnă cu aromă de flori. Iar pentru cei care iubesc să pescuiască, găsesc un iaz cu pește bun în apropiere. Într-un cuvânt, ocupații pentru fiecare, de la mare la mic, practic tot anul împrejur.

Povestiți-ne despre căsuțele de tip A-frame – construcții ecologice și foarte deosebite. Cât de complicat a fost să le construiți?

Căsuțele A-frame sunt cartea de vizită a pensiunii „La iepurași”. Prima căsuță am construit-o în 2020. Le construim pe loc, în funcție de cerere. Toată construcția este din lemn natural, după o tehnologie specială, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Am fost norocoși să aflăm despre Microinvest la momentul oportun. După construcția primei case, aveam nevoie de investiții pentru următoarele, astfel am început colaborarea cu echipa Microinvest. A fost foarte rapid și simplu. Expertul a venit pe loc, a stabilit toate detaliile și în scurt timp am primit creditul. După primul credit am început să nu mai avem frică și să investim tot mai mult în dezvoltare.

Desigur, nu putem să nu vă întrebăm despre bucătăria pensiunii „La iepurași”. Ce bucate le oferiți oaspeților voștri?

Odată cu deschiderea sălii de evenimente, am deschis și bucătăria proprie. Gătim toate tipurile de bucate, cu accent pe mâncărurile tradiționale. Friptura de iepure este cea mai preferată din meniu. Iepurii îi creștem tot aici, la pensiune. La moment avem peste 200 de iepuri. Cumva de la ei a venit și denumirea și noi am decis să o păstrăm. Folosim produse naturale, o bună parte le cumpărăm de la fermierii locali, unele le creștem noi. Ne bucurăm mult când clienții vin cu recenzii frumoase despre bucatele și locația noastră. În afacerile HORECA acest lucru e primordial.

Ce planuri aveți pentru următorii 5 ani?

În primul rând ne dorim o sală de evenimente cu capacitate mai mare, avem deja spațiu, planul construcției, trebuie doar să ne apucăm de lucru. Desigur că planificăm să ridicăm și câteva căsuțe noi pentru cazare, tot mai mulți oameni vor să vină la noi, iar asta chiar ne motivează. Cu banii proprii puțini antreprenori fac business. E posibil, dar e îndelungat și complicat. Toți cunoscuții mei care și-au deschis ceva al lor au apelat la o anumită etapă la credite. Turismul local în Moldova se dezvoltă tot mai mult cu fiecare an, iar noi avem o natură și locuri atât de frumoase, pe care merită să le arătăm lumii. Suntem recunoscători tuturor celor care au crezut în noi, ne-au ajutat și încurajat. E foarte important să ai alături de tine parteneri buni, precum Microinvest.

*Microinvest este unica organizație de creditare nebancară din Moldova, care aderă la principiile internaționale de protecție a clienților. Acestea presupun un proces de creditare responsabil și transparent, bazat pe abordare corectă, respectuoasă și echitabilă în deservirea clienților.

Abonează-te la newsletter pentru a fi la curent

Dacă dorești mai multe detalii, poți consulta politica de confidențialitate aici ori ne poți scrie la sesizari@microinvest.md.

Folosim cookie-uri.
Aflați mai multe