Parteneriatul a fost semnat în cadrul primei vizite în Moldova, a directorului executiv al AFD Group, Remy Rioux și vine să demonstreze implicarea Grupului Agenției Franceze pentru Dezvoltare în suportul sectorului privat din Republica Moldova, care la moment se confruntă cu consecințele economice și sociale, cauzate de conflictul ce are loc în țara vecină, Ucraina.

Fondată în 2003, compania Microinvest a devenit lider în creditarea nebancară din Republica Moldova. Microinvest joacă un rol cheie în incluziunea financiară, dezvoltarea afacerilor mici și mijlocii și oferirea accesului liber la finanțare, contribuind direct la Strategia de dezvoltare a sectorului IMM din Republica Moldova. De asemenea, organizația de creditare nebancară se remarcă prin atitudine responsabilă și principii eficiente de Protecție a Clienților, recunoscute prin certificarea internațională, obținută pentru prima dată în 2015 și reconfirmată în 2021.

Creditul oferit de Proparco, în valoare de 8 milioane de euro (aproximativ 160 milioane de lei) va permite Microinvest să ofere suport financiar unui număr mai mare de IMM-uri, inclusiv din mediul rural și sectorul agricol și în continuare să-și dezvolte portofoliul de credite, care astăzi depășește 3.5 miliarde de lei (aproximativ 178 milioane de euro).

Prin intermediul acestei operațiuni financiare, Microinvest va putea să ofere peste 1,800 de credite și să faciliteze noi oportunități investiționale pentru antreprenori și persoane fizice din Republica Moldova. Astfel, suportul financiar din partea Proparco va putea asigura direct și indirect aproximativ 3,600 de locuri noi de muncă, în următorii 5 ani.

Acest lucru, demonstrează dorința Proparco de a stabili noi parteneriate cu sectorul privat din Moldova și angajamentul AFD Group de a sprijini țara noastră în depășirea consecințelor conflictului din Ucraina.

„Suntem foarte recunoscători că în aceste momente incerte pentru țara noastră, AFD Group și în particular Proparco, au decis să înceapă un parteneriat important cu Microinvest și să finanțeze sectorul privat din Republica Moldova. Credem că suportul financiar oferit de Proparco modelului nostru de business nebancar va asigura antreprenorilor și familiilor un acces mai ușor la creditarea responsabilă și flexibilă. Această cooperare, va contribui direct la dezvoltarea economică și socială a Moldovei și va crește încrederea investitorilor externi în țara noastră”, Dumitru Svinarenco, director executiv Microinvest.

„Grupul Agenției Franceze pentru Dezvoltare (AFD) este alături de Moldova și oamenii săi în această criză. Creditul acordat astăzi de filiala de finanțare a sectorului privat a AFD Group, Proparco, care va asigura mii de locuri noi de muncă în țară în următorii ani este doar primul pas din angajamentul pe termen lung de a sprijini sectorul public și privat al Republicii Moldova”, Remy Rioux, CEO AFD Group

Operațiunea financiară Proparco în Moldova va contribui la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă: #1 fără sărăcie, #8 muncă decentă și creștere economică și #10 inegalități reduse.

______________________________________________________________________________________

Microinvest este o organizație de creditare nebancară din Republica Moldova. Timp de 19 ani, compania a reușit să-și dovedească rolul major pe piața financiară din Moldova, oferind suport financiar afacerilor locale, agricultorilor și persoanelor fizice, și prin urmare, să contribuie direct la dezvoltarea economică și socială a țării.

Potrivit Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Microinvest are cel mai mare portofoliu în rândul organizațiilor de creditare nebancară din Republica Moldova, iar cota sa de piață este de 29%, la sfârșitul trimestrului 1. Aproximativ 70% din portofoliu este destinat clienților Business, dintre care, peste 40%, pentru sectorul Agricol.

Proparco este filiala de finanțare a sectorului privat al Grupului Agenției Franceze pentru Dezvoltare (AFD). Timp de peste 40 de ani, aceasta promovează dezvoltarea durabilă, economică, socială și de mediu. Proparco oferă suport financiar atât întreprinderilor, cât și instituțiilor financiare din Africa, Asia, America Latină și Orientul Mijlociu. Acțiunile companiei se concentrează pe dezvoltarea sectoarelor cheie, precum: infrastructură, energie regenerabilă, afaceri agricole, instituții financiare, sănătate și educație.

Operațiunile Proparco vin să consolideze contribuția sectorului privat în realizarea Obiectivelor Globale (ODD), adoptate de Națiunile Unite în 2015. În acest scop, Proparco finanțează companiile activitatea cărora contribuie la crearea de locuri de muncă cu salarii decente, furnizarea bunurilor și serviciilor esențiale și combaterea schimbărilor climatice. Pentru o lume interconectată.

Abonează-te la newsletter pentru a fi la curent

Dacă dorești mai multe detalii, poți consulta politica de confidențialitate aici ori ne poți scrie la sesizari@microinvest.md.

Folosim cookie-uri.
Aflați mai multe