MCI Logo

„Dacă există voință, există și o cale spre succes” – Ina Rusu, fondatoarea brandului Vestiti.md, clientă Microinvest

De regulă, cele mai frumoase afaceri încep de la o pasiune și dorința arzătoare de a crea ceva ce te reprezintă. Anume așa a luat viață brandul de articole vestimentare Vestiti, fondat acum 9 ani de tânăra antreprenoare Ina Rusu. Economistă de profesie, aceasta a început să confecționeze haine pentru fiica sa, ca în 2015, susținută de familie și prieteni, să-și lanseze primul atelier și magazin.

Lansarea unei afaceri nu a fost o cale ușoară, dar a avut parteneri buni alături, care i-au oferit sprijinul necesar. În acest interviu, fondatoarea brandului autohton Vestiti, împărtășește povestea evoluției hobby-ului său într-un brand de succes pe piața din Moldova, ilustrând cum viziunea și pasiunea pot transforma visele în realitate, indiferent de obstacole.

Ina, povestește-ne cum ai transformat pasiunea pentru croitorie într-o afacere, lansând un brand de articole vestimentare cunoscut pe piața din Moldova?

Totul a început de la hobby-ul meu de a crea haine pentru fetița mea fiind în concediul de maternitate. Curând, hobby-ul meu a captat atenția vecinilor și prietenilor, care mi-au spus că și-ar dori și ei articole create de mine. Așa am început să prind la experiență și curaj că îmi reușește. Motivația de a acționa a venit odată cu experiența de colaborare cu un magazin renumit de haine din Moldova, pentru care am început să cos rochii. Această experiență m-a făcut să realizez cât de mult îmi place să văd creațiile mele apreciate de un public mai larg și că sunt pregătită să creez ceva al meu. Așa am decis să deschid propriul atelier. Iar pe 8 ianuarie 2015, am deschis ușile primului magazin, oferind o colecție inițială de 60 de rochii, împărțite în 12 modele unice.

Cum reușești să dai viață la atât de multe idei de design? Unde găsești inspirație pentru creație?

Fiecare design, fiecare model pe care îl vedeți în magazinul Vestiti.md, poartă amprenta creativității mele. Inspirația vine din tot ce mă înconjoară. Fie că este vorba de o pată de culoare care mi-a atras atenția, un guler distinctiv sau o fustiță care mi-a captat privirea, toate aceste elemente devin sursa mea de creativitate. Este un proces fascinant, în care o simplă idee se poate transforma rapid într-o avalanșă de noi concepte, evoluând în creații complexe și pline de viață.

Cum a început colaborarea cu Microinvest și ce impact a avut asupra dezvoltării afacerii?

Am început să colaborăm cu Microinvest în pandemie, când a fost luată decizia să ne diversificăm gama de produse cu costume sport și tricouri polo, ca să ne adaptăm la noile nevoi ale pieței. Nevoia de finanțare rapidă pentru achiziția de materiale din Turcia ne-a adus către Microinvest, care a răspuns prompt și cu încredere, oferindu-ne suportul financiar necesar foarte rapid. Această colaborare nu numai că ne-a permis să continuăm producția și să ne susținem angajații, dar ne-a și încurajat să ne extindem online, creând un site pentru afacere. Echipa Microinvest este extrem de atentă și receptivă la fiecare solicitare, adaptându-se rapid la nevoile noastre și oferind soluții eficiente. Această experiență a avut un impact semnificativ asupra afacerii noastre.

Având o experiență vastă în afaceri, ce sfat poți oferi tinerilor antreprenori la început de drum?

Începând afacerea la 36 de ani, am învățat că niciodată nu este prea târziu pentru a-ți urma visul. Tinerilor antreprenori le-aș spune să nu se lase descurajați de obstacole. Indiferent de provocări, important este să rămână determinați. Având experiență în economie și finanțe, mereu am analizat foarte detaliat fiecare investiție și foarte des am avut situații când am ezitat din cauza riscurilor, e imposibil fără asta să faci o afacere. Cu toate acestea, am continuat de fiecare dată să merg înainte, ghidată de convingerea că, dacă există voință, există și o cale spre succes.

Cât de dificil este să fii antreprenoare în Moldova?

Sincer, nu consider că este greu, atâta timp cât ești pasionată de ceea ce faci. Când iubești munca ta, ea nu se simte ca o muncă, ci mai degrabă ca o formă de odihnă, o relaxare. Desigur, există și provocări – gestionarea angajaților, criza forței de muncă, și multe altele. Dar pe lângă toate acestea, bucuria de a vedea o idee transpusă în realitate, de a crea ceva valoros, compensează orice obstacol. Pentru mine, a fi femeie în afaceri înseamnă a trece prin toate aceste provocări cu determinare și a transforma fiecare obstacol într-un pas spre succes. În esență, cred că succesul în afaceri, indiferent de gen, se bazează pe pasiune, strategie și curaj.

*Microinvest este unica organizație financiară din Moldova care deține certificatul internațional GOLD în domeniul protecției clienților. Acesta implică un proces de creditare responsabil și transparent, finanțare corectă și transparentă și abordare constructivă la orice solicitare.

ACȚIUNE:

Abonează-te la newsletter pentru a fi la curent

Alte noutăți

FIȚI LA CURENT CU TOATE EVENIMENTELE